• توضیحات
  • نظرات

 دیزل ژنراتور چیست؟

دیزل ژنراتور دستگاهی است متشکل از دو بخش موتور دیزل و ژنراتور که انرژی شیمیایی موجود در سوخت فسیلی (دیزل یا گازوئیل) را به وسیله موتور دیزل به انرژی حرکتی تبدیل کرده و پس از تولید انرژی حرکتی آن را به بخش ژنراتور تحویل داده  طی فرآیندی انرژی حرکتی را به انرژی الکتریکی و برق تبدیل می کند.

به طور دقیق تر این تبدیل انرژی با استفاده از یک موتور دیزل که متصل به یک ژنراتور AC بوده به صورت بهم پیوسته انجام می دهد. انرژی حرکتی یا نیروی دورانی لازم برای حرکت ژنراتور از میل لنگ موتور دستگاه دریافت می شود. هر دستگاه تولید برق اضطراری یا دائم به کار به طور معمول در بخش موتوری خود دارای مخزن سوخت، برد کنترل و رادیاتور است. دیزل ژنراتور ها یا ژنراتور های گازوئیلی از جمله تجهیزات کوچک تولید کننده برق بوده که امروزه به عنوان تامین کننده برق نیروگاه های کوچک شهرت یافته اند و گازوئیل سوخت اصلی موتور این دستگاه ها محسوب می شود.

دیزل ژنراتور از مجموعه ای از قطعات مختلف تشکیل شده است. بخش های کلی یک دیزل ژنراتور عبارتند از: موتور دیزل، ژنراتور، سیستم استارت موتور، کانوپی (اتاقک سایلنت)، مخزن سوخت، گرم کن آب رادیاتور، پمپ دستی تخلیه روغن، باتری، سیم کشی موتور، قطع کن اضطراری و تجهیزات کنترل عملکرد که مهم ترین بخش آن برد کنترل دستگاه می باشد. معمولا دیزل ژنراتور ها برای تولید برق دائم و اضطراری ساختمان ها، منازل ویلایی، دفاتر، شرکت ها، بیمارستان ها، کارگاه ها، مراکز عمومی و… استفاده می شوند.

(پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دیزل ژنراتور و سوالات پر تکرار مشتریان پادکست دیزل ژنراتور را گوش کنید)

دیزل ژنراتور چیست ؟ | تعریف دیزل ژنراتور

محبوب ترین محصولات دیزل ژنراتور

قیمت خرید دیزل ژنراتور ولوو پنتا
قیمت خرید دیزل ژنراتور کامینز
قیمت خرید دیزل ژنراتور بادوین
قیمت خرید دیزل ژنراتور پرکینز
قیمت خرید دیزل ژنراتور تلک
قیمت خرید دیزل ژنراتور استریم
قیمت دیزل ژنراتور ویچای
قیمت خرید دیزل ژنراتور لوول
قیمت خرید دیزل ژنراتور ایدم بنز
قیمت خرید دیزل ژنراتور دویتس
قیمت خرید دیزل ژنراتور موتور سازان
دیزل ژنراتور

اجزای اصلی دیزل ژنراتور

همانطور که در انتهای بخش گذشته بیان شد دیزل ژنراتور از اجزای مختلفی تشکیل می شوند که ما در این بخش به بررسی دقیق تر اجزای تشکیل دهنده یک دیزل ژنراتور می پردازیم. دو جز اصلی دیزل ژنراتور ها موتور دیزل و ژنراتور بوده که در ابتدا به بررسی اجزای موتور دیزل می پردازیم.

موتور دیزل چیست ؟

موتور دیزل به عنوان موتور محرک دستگاه تولید برق بوده که از سیستم احتراق داخلی برای تولید انرژی استفاده کرده که به وسیله استفاده از سیستم احتراق تراکمی انرژی سوخت دیزل را به انرژی مکانیکی چرخشی تبدیل می کند.

موتور دیزل سوخت دریافتی (گازوئیلی) را می سوزاند تا حرکت چرخشی مورد نیاز جهت به حرکت درآوردن و چرخش دینام را به صورت مستمر فراهم کند.

نحوه کار یک موتور دیزل به این صورت بوده که در ابتدا با استفاده از فشار تراکم مخلوط هوا (حاوی اکسیژن) دیزل را متراکم می کند. وقتی این هوا با نسبت حدود ۱:۱۵ فشرده می شود، مخلوط سوخت و هوا دچار احتراق شده و پیستون به عقب باز می گردد و حرکت رفت و برگشتی ایجاد می کند، سپس این حرکت توسط میل لنگ موتور ها به حرکت چرخشی تبدیل و انرژی مورد نیاز برای به حرکت درآوردن دینام را تولید می کند.

در داخل یک موتور دیزل بخش ها و سیستم های مختلفی وجود داشته که هریک وظیفه خاصی را در دستگاه دیزل ژنراتور بر عهده دارند. این سیستم ها عبارت اند از :

۱- سیستم سوخت رسانی موتور دیزل

سیستم سوخت دیزل ژنراتور ها شامل پمپ تزریق سوخت، پمپ بالابر، انژکتورها و کلیه لوله های سوخت است. همچنین در این بخش برخی فیلترهای سوخت و گاها یک جداکننده آب در آن وجود داشته که از آسیب رساندن سوخت بی کیفیت به موتور دیزل شما جلوگیری کند.

۲- سیستم روغن کاری موتور دیزل

سیستم روغن کاری در دیزل ژنراتور باعث کارکرد روان تر موتور دیزل شده و با استفاده از این روغن تحت فشار باعث کاهش اصطحکاک مابین قطعات شده و در نتیجه از فرسودگی قطعات متحرک جلوگیری می کند. سیستم روغن دارای پمپ روغن و فیلترهای روغن که فیلتر های روغن وظیفه نظافت و تمیز نگه داشتن روغن موجود در موتور دیزل را برعهده دارد.

۳- سیستم خنک کننده موتور دیزل

سیستم خنک کننده موتور وظیفه خنک نگهداشتن موتور دیزل را برعهده دارد. به طور معمول برای جلوگیری از خوردگی قطعات موجود موتور دیزل، مخلوطی از آب مقطر و گلیکول با برخی مواد افزودنی اضافی در سیستم خنک کننده مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین ممکن است در برخی موتورها یک فیلتر خنک کننده به همراه  یک “پمپ آب” که در واقع یک پمپ خنک کننده موتور است وجود داشته باشد. معمولا از پمپ خنک کننده برای فشار دادن مایع خنک کننده به دور موتور و خنک سازی مایع (معمولاً رادیاتور، اما گاهی اوقات مبدل حرارتی) استفاده می شود.

۴- سیستم اگزوز موتور دیزل

به دلیل استفاده از سوخت دیزلی که به عنوان یکی از تولید کننده آلودگی های زیستی نام برده می شود، یکی از مهمترین بخش های دیزل ژنراتور و موتور دیزل سیستم تخلیه دود یا اگزوز دستگاه است. پس از شروع به کار موتور دیزل ضایعات داخل سیلندرهای موتور از طریق منیفولد دود و به سیستم منبع اگزوز منتقل می شود سپس در فضا منتشر می شوند.

این خروج دود و تولید انرژی به وسیله موتور دیزل معمولا صدای زیادی از خود ایجاد کرده که به وسیله صدا خفه کن می توان بخش قابل توجهی از صدای خروجی را کاهش داد. صدا خفه کن معمولا بخشی از موتور نبوده، اما به عنوان یک وسیله برای کاهش سر و صدا با توجه به نیاز های مشتری در بخش موتور دیزل تعبیه می شود. همچنین بهتر است بدانیم که گاز خروجی از اگزوز از طریق توربو شارژر عبور کرده و باعث چرخش آن در محل نصب شود.

۵- توربو شارژر موتور دیزل

امروزه در اکثر موتورهای دیزل ژنراتور بخشی به عنوان توربو نصب می شوند. این بخش با فشرده کردن بیشتر سیستم احتراق به تولید انرژی بیشتر کمک کرده تا به وسیله آن بتوان موتور قدرتمندتری داشته باشیم.

۶- قطعات موتور دیزل

در داخل یک موتور دیزلی بخش ها و قطعات ریز متعددی وجود داشته که هریک وظیفه خاصی را در سیستم موتور دیزل ایفا می کنند.این بخش ها شامل : بلوک موتور، پیستون ها، میل لنگ، پمپ تزریق و سیستم کنترل موتور، انژکتور ها، موتور استارت، سوپاپ ها، توربوشارژر، فیلتر سوخت، فیلتر روغن، فیلتر هوا، چرخ طیار بوده که در بخش های آتی به بررسی دقیق تر آنها می پردازیم.

اجزای تشکیل دهنده موتور دیزل :

  • دینام :

دینام یا ژنراتور AC یک ژنراتور الکتریکی است که انرژی مکانیکی چرخشی تولید شده به وسیله موتور دیزل را به شکل جریان متناوب به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. در این عملیات حرکت چرخشی موتور را به برق مورد نیاز برای تامین بار برای ژنراتور تامین می شود . همانطور که می دانیم معمولا از برق تولید شده به وسیله دیزل ژنراتور ها برای تأمین انرژی مدارس، خانه ها، بیمارستان ها، کارخانه ها، ایستگاه های پایه ارتباط از راه دور و بسیاری از برنامه های دیگر استفاده می شود. این تامین برق می تواند به صورت دائم به کار یا اضطراری باشد. در ادامه مطلب به بررسی ژنراتور های دائم به کار و اضطراری به طور مفصل پرداخته خواهد شد.

برای درک بهتر دینام بهتر است با تعریف دینام AC به صورت دقیق تر آشنا شویم. در داخل دینام AC عمدتا از سیم پیچ های فولادی و مس استفاده می شود این در حالی است که برای قاب خارجی دینام ، معمولاً از فولاد کم کربن استفاده می شود. دلیل استفاده از فولاد کربن در بخش قاب دینام این بوده که به دلیل نیروی وارد شده به دینام هنگام چرخش موتور دیزل، قاب دینام باید به اندازه کافی سخت باشد تا در طول عمر کارکرد خود مقاومت بیشتری داشته باشد.

نحوه کارکرد دینام AC به این صورت بوده که در ابتدا انرژی مکانیکی چرخشی که توسط موتور دیزل ژنراتور تهیه می شود، برای چرخش روتور اصلی دینام استفاده می شود. این روتور دارای یک میدان مغناطیسی بوده که جریان متناوب را در استاتور اصلی تولید می کند. سیستم تحریک در دینام کار انتقال جریان به روتور اصلی را تأمین می کند. این کار که برای کنترل میدان مغناطیسی مورد استفاده قرار می گیرد. استاتور اصلی معمولاً دارای کابل هایی است که آن را به پایانه های ژنراتور متصل می کند. یک سیستم تحریک اساسی در یک آلترناتور خود برانگیخته از، AVR، استاتور تحریک کننده، روتور تحریک کننده و روتور اصلی تشکیل شده است.

برد AVR ولتاژ ترمینال های ژنراتور را کنترل کرده و از طریق استاتور تحریک کننده جریان را ارسال می کند. استاتور تحریک کننده در هنگام چرخش جریان در روتور تحریک کننده را القا می کند. سپس جریان حاصل از روتور تحریک کننده توسط دیودها اصلاح می شود. سپس از روتور اصلی عبور می کند تا میدان مغناطیسی ایجاد شده که جریان AC را در استاتور اصلی القا کند. در صورت نیاز به افزایش ولتاژ اصلی استاتور ولتاژ را افزایش می دهد و در صورت کاهش ولتاژ، استاتور اصلی ولتاژ را کاهش می دهد.

  • رادیاتور:

رادیاتور متصل شده در موتور دیزلی وظیفه خنک کردن موتور در دیزل ژنراتور را برعهده دارد. این دستگاه معمولا به وسیله آب وظیفه خنک کردن دستگاه را کنترل می کند. معمولا به دلیل افزایش دمای دیزل ژنراتور در حین کار استفاده از رادیاتور برای خنک کردن موتور دیزل یکی از معمول ترین روش های خنک سازی دستگاه به حساب می آید. همچنین امروزه از روش های جایگزین نظیر استفاده از مبدل حرارتی به جای رادیاتور استفاده می شود.

اجزای تشکیل دهنده دیزل ژنراتور

نحوه کارکرد رادیاتور در دیزل ژنراتور

زمانی که دیزل ژنراتور در حال فعالیت است، در طی فرآیند احتراق گرما زیادی تولید می شود. کارکرد سیستم آب‌خنک به‌طور ساده ارسال مایع خنک‌کننده به‌سمت موتور به‌وسیله‌ی واترپمپ بوده تا از آسیب به موتور دیزل جلوگیری کند. روش کارکرد دستگاه به این صورت بوده که پس از گرم‌شدن موتور این مایع حرارت تولید شده را جذب کرده، پمپ‌شدن مایع به‌سمت رادیاتور و خنک‌شدن آن براثر عبور هوا از رادیاتور و ارسال دوباره‌ی مایع خنک به داخل موتور به‌ وسیله‌ی واترپمپ صورت می گیرد. معمولا در سیستم های خنک کننده رادیاتور بخشی به نام ترموستات وجود داشته که جایی بین رادیاتور و موتور نصب می‌شود و وظیفه‌ی آن بازکردن مسیر آب در دمای خاصی بوده تا بدین‌ترتیب دمای موتور ثابت باقی بماند. اگر دمای موتور پایین باشد، ترموستات بسته می‌شود و مایع خنک‌کننده به‌جای حرکت به‌سمت رادیاتور، در داخل موتور گردش می‌کند تا به دمای مطلوب برسد. در دمای مطلوب یا اصطلاحا  Tempreture Operating ترموستات باز می‌شود و آب برای خنک‌شدن به‌سمت رادیاتور می‌رود.

قطعات اصلی رادیاتور دیزل ژنراتور

خنک کاری دیزل ژنراتور در رادیاتور اتفاق می افتد. مدار خنک کاری از لوله هایی تشکیل شده که مایع خنک کننده از طریق لوله ها جریان یافته و گرما به پره ها منتقل می شود. هوای ایجاد شده توسط فن، این گرما را از ژنراتور دور می کند. در ادامه اجزای اصلی رادیاتور توضیح داده شده است:

۱- قاب رادیاتور

این قاب از هسته رادیاتورها پشتیبانی می کند زیرا فن خنک کننده هوا را از میان شبکه های آن عبور می دهد. در نظر داشته باشید که در هنگام روشن شدن موتور فن کمی لرزش ایجاد می شود.

۲- فن رادیاتور

فن موجود در بخش رادیاتور وظیفه چرخش هوای خنک و گردش آن در بخش موتوری دیزل ژنراتور را برعهده دارد.

۳- مخزن انبساط

مخزن انبساط جایی است که می توانید میزان خنک کنندگی را بررسی کنید. فضای کافی برای انبساط خنک کننده وجود داشته و در این مخزن سنسورهایی جهت بررسی میزان گرما موتور تعبیه شده است.

۴- اینتر کولر

معمولا از اینترکولر به عنوان رادیاتور دوم نام برده شده که علاوه بر خنک کاری موتور، هوای احتراق را سرد می کند و پس از آن هوای خنک شده را به توربو شارژر منتقل می کند. این هوا با خنک شدن متراکم شده و به بهبود احتراق و قدرت موجود کمک می کند.

  • قاب پایه :

قاب پایه یا همان شاسی دستگاه وظیفه تحمل وزن دستگاه دیزل ژنراتور را بر عهده دارد. در نظر داشته باشید که گاهی مخزن سوخت دیزل ژنراتور در داخل شاسی نصب می شود.

همانطور که گفته شده معمولا شاستی دستگاه های کوچک دارای مخزن سوخت بود و در کنار این مخزن سوخت ممکن است بخش های ضد لرزش را بر روی شاسی مشاهده کنید. این ضد لرزش ها معمولا برای جلوگیری از انتقال لرزش به قاب هنگام کار موتور کمک می کند. همچنین شما برای حمل و نقل ساده تر دستگاه دیزل ژنراتور خود میتوانید از کانوپی استفاده کنید. دیزل ژنراتور هایی که در یک کانوپی محافظ قرار گرفته و بر روی شاسی نصب می شوند به راحتی قابل حمل بوده و نصب و راه اندازی آنها زمان زیادی را نمی برد. اصلی ترین مزیت استفاده از کانوپی عدم نیاز به فونداسیون خاص است.

برای اطلاعات بیشتر بهتر است بدانیم که شرکت بینش ابتکار خاورمیانه طیف کاملی از خدمات را برای نصب دیزل بر روی شاسی استاندارد و همچنین ساخت شاسی به سفارش مشتری ارائه می دهد.

  • کنترل پنل یا ATS

تابلو کنترل دیزل ژنراتور یا به اصلاح ATS ، وظیفه روشن و متوقف کردن دستگاه را دارد. این برد کنترل وضعیت عملکرد موتور و دینام را کنترل می کند. همچنین با استفاده از کنترل پنل می توانید چندین دستگاه برق اضطراری را برای استفاده به صورت موازی کار مورد استفاده قرار دهید. هدف اصلی پانل کنترل دیزل ژنراتور توزیع انرژی الکتریکی تولیدی توسط آلترناتور به بار کاربر یا تجهیزات الکتریکی است. همچنین برای نشان دادن عملکرد دیزل ژنراتور و حفظ ثبات ولتاژ ژنراتور تحت تغییرات بار استفاده می شود.

ساختار و تجهیزات صفحه کنترل (تابلو برق) معمولا در هر پروژه با یکدیگر متفاوت بوده و در نتیجه آن نگهداری و استفاده از آن نیز ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی صفحه کنترل یا ATS جزوی از اجزای دیزل ژنراتور بوده که در کنار هم باید موتور دیزل و دینام AC را هنگام کار کنترل کرده و اطمینان حاصل کند که تنظیمات در پارامترهای از پیش تعیین شده باقی می ماند.

از صفحه کنترل دیزل ژنراتور برای راه اندازی و توقف مولد برق ، خواندن کدهای مشکل تشخیصی در موتورهای سازگار و نمایش پارامترها برای کاربر استفاده می شود. همچنین ممکن است با یک پنل ATS برای کارکرد خودکار برق شبکه استفاده شود.

قطعات اصلی تابلو برق دیزل ژنراتور

۱- ماژول کنترل

ماژول کنترل قلب صفحه کنترل یا ATS می باشد. این ماژول الکترونیکی اساساً یک PLC کوچک بوده که سیگنال های الکتریکی را دریافت می کند و تصمیم می گیرد که در مرحله بعدی چه روند و رویکردی انجام بگیرد. ماژول ها معمولاً برای دستیابی به نتایج متفاوت برای برنامه های متفاوت قابل برنامه ریزی هستند.

نکته مهم: در نظر داشته باشیم که ژنراتورهای قدیمی ممکن است با استفاده از ابزارها و دستگاه های آنالوگ عملکرد بهتری نسبت به سیستم کنترل کننده اتوماتیک داشته باشند.

۲- ریل کنترل

ریل ترمینال یک نقطه اتصال برای تمام کابل های موجود در موتور و دینام بوده، که بخش های گفته شده را به بخش کنترل متصل می کند. همچنین خروجی های ماژول کنترل به همان اندازه به ریل ترمینال و سپس به موتور و دینام منتقل می شود. فیوزها یا قطع کننده های مدار کوچک اغلب در ریل ترمینال وجود دارند و مثل دستگاه های محافظتی عمل می کنند.

۳- ترانسفورماتور کنترل

ترانسفورماتورهای جریان برای تبدیل و نظارت جریان زیاد دینام به جریان پایین تر استفاده می شوند. وجود قطعات الکترونیکی حساس در ماژول کنترل نمی تواند مستقیماً جریان های زیاد حاصل از ترمینال های دینام را کنترل کند. به طور معمول ترانسفورماتورهای جریان، جریان را برای پایش به محدوده صفر تا ۵ آمپر تبدیل می کنند.

  • قطع کننده مدار

قطع کننده اصلی خروجی (که گاهی بر روی صفحه کنترل نصب می شود ) می تواند در واحدهای بزرگ به صورت جدا و آزاد وجود داشته باشند. از قطع کننده مدار دیزل ژنراتور برای جلوگیری از جریان در صورت اضافه بار یا اتصال کوتاه در دیزل ژنراتور ها استفاده می شود.

ژنراتور یا آلترانتور :

ژنراتور دستگاهی است که از طریق القای الکترومغانطیسی انرژی دریافتی معمولا (مکانیکی یا حرکتی ) را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. انرژی مکانیکی دریافت شده توسط ژنراتور معمولا از طریق موتور های دیزلی یا بنزینی ، توربین های بادی ، بخار ، هیدرولیکی و… تامین می شود. ساختار، سرعت و توان ژنراتور با توجه به نوع طراحی و برند متفاوت بوده است که برای درک بیشتر و عمیق تر در مورد ژنراتور ها پیشنهاد می شود صفحه ژنراتور چیست؟ را مطالعه فرمایید.

ژنراتورها امروزه در برندهای متعددی در بازار خرید و فروش می شوند که از مهمترین آن ها می توان به ژنراتور استمفورد و ژنراتور مکالته اشاره کرد

انواع دیزل ژنراتور :

در این بخش به بررسی انواع دیزل ژنراتور می پردازیم. دیزل ژنراتور ها معمولا بر اساس توان خروجی – نحوه عملکرد و برند دستگاه دسته بندی می شوند. در این بخش به ترتیب به بررسی هریک می پردازیم.

  • دیزل ژنراتور ها بر اساس توان خروجی :

دیزل ژنراتور ها را می توان بر اساس توان خروجی دسته بندی کرد. به طور کلی رنج توان خروجی دیزل ژنراتور های موجود در بازار از ۵ کاوا تا ۴۰۰۰ کاوا دسته بندی می شوند. (در صورت نیاز به توان خروجی بیشتر معمولا دیزل ژنراتور ها به صورت سری با یک دیگر دسته بندی می شوند). به طور مثال دیزل ژنراتور ولوو توان های بین ۱۱۰ تا ۷۷۰ کاوا را پشتیبانی می کند. (برای دریافت رنج توان های خروجی برندهای متعدد پیشنهاد می شود از بخش محصولات نام برند خود را انتخاب کرده و اطلاعات درج شده در صفحه مد نظر را مطالعه فرمایید).

برای درک بیشتر توان خروجی دیزل ژنراتور ها بایستی با مفهوم کاوا آشنا شویم.

کاوا چیست ؟ چه تفاوتی با کیلووات دارد؟

کاوا یکی از واحدهای اندازگیری استاندارد بین دستگاه های تولید کننده برق اضطراری بوده که بیشتر از کیلو وات در حوزه دیزل ژنراتور ها استفاده می شوند.

برای تبدیل kva به kw به ضریبی به نام ضریب قدرت یا PF نیاز خواهیم داشت. ضریب قدرت نسبت بین توان اضطراری و دائم به کار بوده است. به طور مثال میزان توان خروجی دستگاه ۲۷۵ کاوا است. این دستگاه توان خروجی اضطراری ۲۷۵ کاوا و دائم به کار ۲۵۰ کاوا را به مجموعه می دهد.

ضریب قدرت دیزل ژنراتور‌ها در حدود ۰.۸ است و فرمول تبدیل مقدار kva به kw به شکل زیر است:

kW=KVA*PF => kW=kva*0.8

برای مثال برای دیزل ژنراتور ۱۰۰ کاوا ⇐ ۰٫۸×۱۰۰=۸۰ ⇐ توان حقیقی این دستگاه معادل ۸۰ کیلووات می باشد.

دسته بندی دیزل ژنراتور ها بر اساس کاربرد:

  • دیزل ژنراتور استندبای (Standby Diesel Generator):

دیزل ژنراتور های استندبای یا اضطراری هنگام قطع شدن برق شهری به صورت خودکار اقدام به تامین برق می کند. دیزل ژنراتور های اضطراری با توجه به نوع طراحی و ساختار دستگاه بایستی به صورت اضطراری به طور مثال چند دفعه در ماه استفاده شود. این دسته قابلیت استفاده به صورت دائم به کار را نداشته و استفاده مداوم از آن باعث خرابی دستگاه می شود. دلیل نام گذاری اضطراری به این دلیل بوده که برق پشتیبان معمولاً در شرایط اضطراری مانند هنگام قطع برق استفاده می شود.

دیزل ژنراتور استند بای در مکان هایی که در رابطه با سلامت و امنیت انسان ها و به صورت خیلی اضطراری می باشد از جمله بیمارستان ها، فرودگاه ها، هتل ها و مراکز اطلاعاتی کاربرد بسیار زیادی خواهند داشت.

  • دیزل ژنراتور پرایم

این دسته به نسبت دسته قبل توانایی استفاده در زمان های طولانی را داراست. از این دسته معمولا در نمایشگاه، اردوگاه ها و کمپ ها استفاده می شود.

دیزل ژنراتور های پرایم (Prime Diesel Generator) معمولا در مکان هایی که موقتا به برق نیاز دارند و عملکرد پیوسته ای دارند، استفاده می شوند و این نوع دیزل ژنراتور عموما برای جایگزینی برق منبع اصلی و یا همان برق شهر استفاده می شوند. ژنراتور پرایم به گونه ای طراحی شده اند که مولد تامین برق اصلی مجموعه باشد زیرا که برق شهر در آن منطقه موجود نمی باشد. به طور مثال از این دسته در اکتشاف معادن، اردوگاه ها، ساخت و ساز ساختمانی، نمایشگاه ها، اکتشاف معادن و کمپ ها نباید در کاربردهای نیروگاهی استفاده می شود.

  • دیزل ژنراتور دائم کار

دیزل ژنراتور دائم کار (Continuous Diesel Generator) قابل استفاده در مکان هایی که از شبکه برق شهری دور بوده و همچنین کارهای نیروگاهی و … می باشد، زیرا قابلیت استفاده برای یک بار ثابت و توان پیوسته در مدت نامحدود را دارا بوده است. دیزل ژنراتور های دائم کار همانطور که از نامش پیداست، به جای استفاده از انرژی پشتیبان، ژنراتورهایی هستند که برای مدت طولانی منبع تغذیه استفاده می شوند. ژنراتورهای اصلی تولید برق معمولاً در صنایعی مانند استخراج معادن و استخراج روغن در مناطق دور افتاده ای که تحت پوشش شبکه برق نیستند، استفاده می شوند.

انواع برندهای دیزل ژنراتور | برندهای خارجی دیزل ژنراتور | برندهای چینی دیزل ژنراتور

دسته بندی دیزل ژنراتور ها بر اساس برند:

گاهی اوقتا دیزل ژنراتور ها را بر اساس نوع برند آنها دسته بندی می کنند. این دسته بندی بر اساس تولید داخل و خارج انجام شده است.

  • دیزل ژنراتور های ایرانی : برندهای ایرانی متعددی در بازار دیزل ژنراتور ها مورد معامله قرار می گیرند اما مهمترین و معروف ترین برند داخلی تولید کننده موتور دیزل، موتورسازان و ژنراتور dsg بوده که با یکدیگر کوپله می شوند.
  • دیزل ژنراتور های چینی : همانند سایر محصولات موجود در بازار دنیا دیزل ژنراتور های چینی نیز رفته رفته محبوبیت به دست آورده و بخش از خرید و فروش در این حوزه را به خود اختصاص داده اند. از مهمترین برندهای تولید کننده ژنراتور های دیزلی چینی می توان به دیزل ژنراتور بادوین ، دیزل ژنراتور تلک و ویچای اشاره کرد.  دیزل ژنراتور های چینی معمولا از کیفیت قابل قبولی برخوردار بوده و به نسبت برندهای اروپایی بسیار مقرون به صرفه تر هستند.
  • دیزل ژنراتور های اروپایی : به طور قطع محبوب ترین و با کیفیت ترین برندهای دیزل ژنراتور مربوط به سازندگان اروپایی است. هر چند قیمت دستگاه های اروپایی به مراتب از دسته چینی و ایرانی بیشتر بوده ولی کیفیت محصولات و خدمات پس از فروش این برندها بسیار بالاتر از سایرین است. از بهترین برندهای اروپایی این حوزه می توان به دیزل ژنراتور ولوو پنتا ، دیزل ژنراتور پرکینز و کامینز اشاره نمود. (در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع برندهای یاد شده پیشنهاد می شود از طریق دسترسی منو بخش محصولات برند مد نظر خود را انتخاب کنید)

 

کاربردهای دیزل ژنراتور ها 

با توجه به افزایش چشمگیر استفاده از وسایل الکتریکی و الکترونیکی از یک سو و همچنین مشکلات تامین برق به خصوص در ایران و مخصوصا در فصول گرم سال استفاده از منبع تامین کننده برق اضطراری بسیار ضروری و حیاتی است. همانطور که می دانیم منابع تامین برق اضطراری و دائم به کار متعددی در دنیا و ایران مورد استفاده قرار میگیرد که از مهمترین آنها می توان به استفاده از پنل ها و سلول های خورشیدی، استفاده از ups ها و ژنراتور های دیزلی نام برد.

دیزل ژنراتور ها با توجه به ویژگی های منحصر به فردی که داشته بسیار محبوب بوده و حجم عمده ای از خرید و فروش در این حوزه را به خود اختصاص داده است. اما سوال مهمی که مطرح است این بوده که دیزل ژنراتور ها مناسب کجاست؟ یا به تعریف دیگر کاربرد دیزل ژنراتور ها در چه متاطق، مجموعه و شرایطی است؟ در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.

موارد استفاده از دیزل ژنراتور ها:

کارایی و عملکرد دیزل ژنراتور ، همزمان با افزایش کاربرد و استفاده از آن سبب توسعه یافتن و پیشرفت در این صنعت شده است. امروزه یکی از متداول ترین کاربردهای دیزل ژنراتورها استفاده دیزل ژنراتورها برای تأمین انرژی پشتیبان یا استندبای تأسیسات و سیستم ها در زمان قطعی یا نوسانات برقی مورد استفاده قرار می گیرند. دیزل ژنراتورهای مدرن برای پایش مداوم جریان الکتریکی طراحی شده اند و در صورت قطع برق به طور خودکار شروع به کار می کنند و در صورت آنلاین شدن سرویس برق، خاموش می شوند.

به طور کلی در سراسر جهان در مناطق مختلف و مشاغل گوناگون از این منبع تامین انرژی اضطراری در کاربردهای گوناگون استفاده می کنند. به طور مثال معمولا در مکان های روستایی که امکانات اتصال به شبکه برق چندان مناسب نیست راه اندازی شده و می توانند به عنوان منبع اصلی برق یا سیستم پشتیبان استفاده شود.

برای مثال های بیشتر میتوان به :کشتی های بزرگ از دیزل ژنراتور ها برای تامین نیرو کمکی و پشتیبان استفاده کرد. همچنین از ژنراتور های دیزلی برای تامین منبع تغذیه برای استفاده روزانه مجموعه ها، در معادن، راه آهن، سایت های ساختمانی، تعمیر و نگهداری ترافیک جاده، کارخانه ها، شرکت ها، بیمارستان ها و حتی ساختمان های مسکونی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفت. در ادامه به بررسی بخشی از کاربردهای دیزل ژنراتور به طور مفصل پرداخته می شود.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در معدن

دیزل ژنراتورها به طور گسترده ای در عملیات استخراج در سراسر جهان استفاده می شود. آن ها بیش از ۷۰٪ از کل نیروی مورد نیاز در عملیات استخراج را با تجهیزات سنگین مانند ماشین های حفاری، تسمه های نقاله و جرثقیل ها تأمین می کنند. چه گاز، ذغال سنگ، آهن یا فلزات گرانبهای آن استخراج شود، دیزل ژنراتورها همیشه گزینه شماره یک هستند زیرا قابل حمل هستند و می توانند به راحتی در مناطق معدنی دور از دسترس و در شرایط شدید مورد استفاده قرار گیرند.

– نرخ نوسانات پایین دیزل نیز آن را به گزینه ایمن تری نسبت به بنزین در زمینه های استخراج معادن تبدیل می کند. شناخته شده است که دیزل ژنراتورها نهایت قدرت، دوام و ظرفیت را در عملیات استخراج فراهم می کنند، و آنها را به گزینه مناسب منبع تغذیه و پشتیبان و آماده به کار برای تمام فعالیت های سنگین در زمینه های استخراج تبدیل می کنند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی

این صنعت از بسیاری جهات یکی از حساس ترین صنایع است. بدون دیزل ژنراتور برای تهیه پشتیبان برق در صورت قطع شدن برق، بسیاری از بیماران در مراکز درمانی جان خود را از دست می دهند. بیماران جدی مانند بیماران در بخش مراقبت های ویژه (ICU) در معرض خطر هستند زیرا دستگاه های پشتیبانی کننده زندگی مانند پمپ های اکسیژن با کوچکترین قطعی برق کار نمی کنند.

ژنراتورهای دیزلی قابل اطمینان ترین منبع تغذیه پشتیبان برای بیمارستان ها هستند زیرا نگهداری آنها نسبت به ژنراتورهای گاز طبیعی آسان تر است و در صورت خرابی شبکه برق (تا زمان کم شدن میزان سوخت موجود) منبع تغذیه بدون وقفه را تأمین می کنند. مخزن کامل گازوئیل بسته به اندازه آن می تواند بیش از ۸ ساعت در کل بیمارستان دوام داشته باشد. با سوخت کافی ذخیره شده در محل، دیزل ژنراتورها می توانند بیش از ۴۸ ساعت انرژی پشتیبان را تهیه کنند. (برای بررسی تفاوت های ژنراتور های دیزلی و گازی مقاله فوق را مطالعه فرمایید)

  • کابرد دیزل ژنراتور در مراکز تجاری

قطع برق بدون برنامه پشتیبان می تواند این کار و تجارت در مراکز تجاری به خطر بیاندازد. خاموشی در اماکن تجاری به معنای ضررهای هنگفت درآمد در صندوق پول، چالش های ایمنی برای افراد و امور مالی، مشکلات IT و سایر تجهیزات خودکار و خاموش شدن کامل عملیات است. تمام این ناراحتی ها و ضررها را نمی توان با هزینه سرمایه گذاری در دیزل ژنراتور آماده به کار مقایسه کرد. پیشنهاد میشود با صرفه هزینه به مراتب پایین تر از ضررهای سنگین احتمالی آینده جلوگیری کنیم.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در صنایع نفت و گاز

در صنعت نفت و گاز، وقت طلا است. هر دقیقه اتلاف وقت، چه به دلیل خرابی دستگاه یا قطعی برق، هزینه دارد. ژنراتورهای مجهز به دیزل بخشی جدایی ناپذیر از این صنعت هستند زیرا از آنها برای تأمین نیرو در کلیه فعالیت های حوزه های نفت و گاز از جمله حفاری، پمپاژ و بارگیری استفاده می شود.

در بیشتر موارد اکتشاف نفت و گاز در مکان های دور افتاده با شرایط سخت انجام می شود. بدون تولید دیزل ژنراتور، کار در این مناطق کاملاً غیرممکن است زیرا آن ها عمدتا از شبکه های برق دور هستند. دستگاه های حفاری مدرن نیز هر زمان که کار می کنند به مولدهای قدرتمند، کارآمد و قابل اطمینان در سایت احتیاج دارند. و فقط دیزل ژنراتورها متناسب با این لایحه هستند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در ساخت و ساز

دیزل ژنراتورها در صنعت ساخت و ساز ضروری هستند. پروژه های ساختمانی اغلب به دلیل قطع برق یا کمبود منبع تغذیه در برخی از سایت های ساختمانی متوقف می شوند. قطع مداوم برق می تواند منجر به تاخیر در زمان اتمام پروژه و همچنین هزینه های پرهزینه به دلیل عقب افتادن از برنامه شود.

ژنراتورها برای تأمین روشنایی ساخت و ساز به صورت ۲۴ ساعته ۷ روزه، دستگاه های تهویه مطبوع برقی، سیستم های ارتباطی برق و کار با تجهیزات ساخت و ساز مانند جرثقیل ها، انرژی مورد نیاز را تأمین می کنند. در صورت قطع برق هم توسط نیروهای خارجی و یا حوادث ، تداخل ناشی از محل ساخت، همچنین برق پشتیبان را به شبکه اصلی می رسانند. بعلاوه ، ژنراتورهای قابل حمل را می توان در عرض چند دقیقه یا چند ساعت از یک سایت به سایت دیگر منتقل کرد.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در زمینه صنایع تولیدی

مشکل مختصری در صنعت تولید نه تنها می تواند به معنای تولید با حجم کم باشد، بلکه به معنای تولید بی کیفیت است. برای درآمد مطلوب، هر خط تولیدی در یک خط تولید باید مطابق نیاز همیشه کار کند. وقتی خاموشی در کارخانه های تولید اتفاق می افتد، همه مراحل را تحت تأثیر قرار می دهد، از تأمین مواد اولیه تا فروش محصول. برنامه های عادی قطع می شوند، اهداف برآورده نمی شوند، مواد اولیه خراب می شوند، ایمنی به خطر می افتد و در بعضی موارد کیفیت محصول تحت تأثیر قرار می گیرد و این می تواند منجر به از دست دادن مشتری شود.

به طور مثال دیزل ژنراتورهای بادوین که از نوع آماده به کار هستند، در صورت بروز چنین خاموشی منبع تغذیه اضطراری را تأمین می کنند و از این رو صنایع تولیدی را در برابر ضررهای هنگفت محصول، مالی و اعتبار محافظت می کنند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در مراکز ارتباطات

رایانه ها و مراکز داده امروزه قلب هر صنعت هستند. اکنون بسیاری از صنایع داده های خود را در سرورها ذخیره می کنند، آن ها نیاز به دسترسی به این داده ها در همه زمان ها دارند تا مشاغل خود بدون مشکل کار کنند. با قطع برق، این سرورها غیرقابل دسترسی شده و مشاغل مجبورند فعالیت خود را متوقف کنند. از دست دادن تجارت و پول در این روند. قطع برق همچنین باعث می شود سرورها در معرض حملات هکرها با هدف سرقت و دستکاری این داده ها برای منافع شخصی خود قرار بگیرند.

تجربه استفاده کاربران دیزل ژنراتور و بیان بازخوردهای آنها ثابت کرده است که ژنراتورهای دیزلی در ایجاد پشتیبان گیری برق مداوم و فوری در هر زمان که شبکه برق قطع شود، برای این صنعت بسیار قابل اعتماد هستند. آنها اطمینان حاصل می کنند که مراکز داده همیشه در مواقع بلایای طبیعی آنلاین هستند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در خدمات رفاهی

ممکن است تأسیسات تأمین کننده برق باشند که همه ما برای تأمین شبکه های خود به آن وابسته هستیم، اما در نیروگاه های تولید برق خود نیز با موارد اضطراری روبرو می شوند و به تولیدکننده های دیزل روی می آورند. شرکت ها ژنراتورهای دیزلی عظیمی دارند که در صورت اضطراری خط اصلی تامین آن ها ایستاده اند. آنها از ژنراتورها برای تولید برق کافی برای تأمین انرژی هزاران خانه تا زمانی که بتوانند منبع اصلی خود را بصورت آنلاین برقرار کنند، از ژنراتورها استفاده می کنند.

دیزل ژنراتورها در این صنعت به خدمه نیروگاه اجازه می دهند تا زمان کافی برای کار بر روی منبع اصلی را داشته باشند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در مراکز آموزشی و تحصیلات

مدارس ، دانشگاه ها و سایر موسسات آموزش عالی در هیچ لیستی از صنایعی که نیاز به تولید کننده پشتیبان دارند نخواهند بود، اما در واقع چندین سیستم در تنظیمات آموزش وجود دارد که به برق متکی هستند. قطع برق بسیار بیشتر از این است که دانشجویان بقیه روز را تعطیل کنند. البته اختلالات طبقاتی وجود دارد که نیاز به برنامه ریزی مجدد دارد که می تواند یک چالش جدی به ویژه در دانشگاه ها باشد. از دست دادن قدرت می تواند مراکز داده یک دانشگاه را که داده های حساس را در اختیار دارند به خطر بیندازد و اگر سیستم های امنیتی IT خراب شوند بیشتر در معرض تهدید هستند. ردیاب های دود، آب پاش ها، روشنایی اضطراری، دزدگیرها و زنگ ها و سیستم های الکترونیکی درب همه با خاموش شدن برق تهدید می شوند. در کل، از دست دادن برق مجموعه سبب از دست دادن قدرت مدارس، دانش آموزان و کارکنان را در معرض خطرات متعددی قرار می دهد. یک مدرسه بدون برق نمی تواند نوعی ایمنی را که برای اطمینان از آن لازم است فراهم کند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور در مراکز نظامی

این صنعت دیگری است که به شدت به مولدهای دیزل وابسته است. سربازان در جنگ به یک منبع قدرت خوب و پایدار نیاز دارند که بتوان آن را حتی در سخت ترین محیط ها حمل کرد و هنوز هم به طور کارآمد عمل می کند. آنها از ژنراتورهای دیزلی برای طیف وسیعی از برنامه ها از جمله تأمین انرژی تجهیزات، بیمارستان ها، روشنایی اردوگاه های خود و استفاده از تجهیزات IT خود در میان موارد دیگر استفاده می کنند.

  • کاربرد دیزل ژنراتور ها در کشاورزی

در زمینه کشاورزی، تراکتور، پمپ های آبیاری و خرمن کوبی ماشین آلات و تجهیزات دیگر عمدتا از موتور دیزلی استفاده می شود. صنعت ساخت و ساز و راهسازی یکی دیگر از بخش هایی است که به شدت وابسته به قدرت موتور دیزل است. همه موتور های لیقتراک، لودر ها، غلطک، و بیل مکانیکی بر روی موتور دیزل می باشد.

  • کاربرد موتور دیزل در آسمان

از اواخر ۱۹۳۰ چندین هواپیما از موتور دیزلی جهت تامین نیروی محرکه پروانه های خود استفاده نموده اند. هزینه سوخت دیزل نسبت به بنزین منجر به تولید هواپیمای کوچک در صنعت حمل و نقل هوایی گشته ، از این رو تولیدکنندگان این صنعت  به تازگی وارد صحنه فروش و ارتقا موتور دیزلی شده اند.

  • کاربرد موتور دیزل بر روی آب

موتور دیزل بر روی وسایل حمل و نقل آبی نیز بسیار کاربردی و موثر است. بزرگترین موتور های دیزل در کشتی های اقیانوس پیما استفاده می شود. این موتور های دیزل عظیم با خروجی قدرت ۹۰۰۰۰ کیلو وات، به نوبه خود در حدود ۶۰ تا ۱۰۰ دور در دقیقه، و ۱۵ متر ارتفاع را دارا می باشند.

  • موارد پیشرفته استفاده از دیزل ژنراتور ها

همچنین در موارد پیشرفته تر از ژنراتورهای دیزل می توان برای جبران نیاز به حداکثر قدرت در شبکه استفاده کرد زیرا می توان آنها را بدون ایجاد زمان تأخیر به سرعت روشن و خاموش کرد. همچنین بهتر است بدانیم که ژ آلترناتور های (ژنراتور) مورد استفاده در تنظیمات تجاری از ۸ کیلو وات تا ۲۰۰۰ کیلو وات متغیر هستند.

دیزل ژنراتور ها بر اساس کاربرد

تعمیر و نگهداری اصولی دیزل ژنراتور ها 

دیزل ژنراتور ها همانند همه ماشین ها و دستگاه های بر پایه موتور نیاز به تعمیر و نگهداری مناسب داشته تا بتوان برای مدت طولانی تری حداکثر بهره را از دستگاه مورد نظر دریافت کرد.

خدمات تعمیر و مراقبت از دیزل ژنراتور موضوع بسیار مهمی بوده که در عملکرد درست یک دستگاه پشتیبان یا دائم به کار بسیار حائز اهمیت است. زیرا اگر یک ژنراتور به درستی سرویس و مراقبت نگردد به سرعت از کار می افتد. با سرویس ژنراتور احتمال خرابی کمتر، کارایی بیشتر و طول عمر دستگاه بیشتر خواهد شد.

بنابراین هر مولد برقی که برای برق پشتیبان یا دائم مورد استفاده قرار می گیرد باید دارای برنامه منظم سرویس و نگهداری دوره‌ای باشد. در این بخش راهنمای کوتاه و کوچکی درخصوص نحوه تعمیر و نگهداری اصولی دیزل ژنراتور ها قرار داده شده است. با ما همراه باشید.

فعالیت های عمومی نگهداری ژنراتور های دیزلی

  • دیزل ژنراتور های برق در فواصل منظم به تعمیر و نگهداری معمول روتین احتیاج دارند. یکی از مهم ترین مواردی که به طور معمول سرویس می شود موتور آنهاست. موتور دیزل ژنراتور معمولاً پس از ۲۵۰ یا ۵۰۰ ساعت کار نیاز به سرویس دارد، اما فاصله سرویس توسط سازنده موتور و اشخاص فنی مشخص می شود.
  • عمر مفید یک اتومبیل که با سرعت متوسط ۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت می کند، و هر ۵۰۰ ساعت رانندگی سرویس دوره ای شده است، مدت ۴۰،۰۰۰ ساعت خواهد بود. به طور معمول در یک سرویس، شما یک بررسی کامل انجام می دهید، فیلتر هوا، فیلتر روغن و فیلتر سوخت را عوض می کنید، روغن و برخی از تسمه ها مانند تسمه فن رادیاتور و تسمه دینام شارژ را تعویض می کنید. با انجام این موارد به ظاهر ساده به حفظ و نگهداری دستگاه خود کمک شایانی خواهید کرد.

سرویس دوره ای دیزل ژنراتور شامل چه مواردی است؟

روانکاری دیزل ژنراتور

روغن موتور باید در زمان خاموش کردن ژنراتور در فاصه زمانی معین با استفاده از میله اندازه گیری بررسی گردد. سطح روغن را تا حد امکان نزدیک به علامت کامل روی میله اندازه گیری قرار دهید (درنظر داشته باشید کیفیت و مارک روغن مشابه قبل باشد). روغن و فیلتر نیز باید در فواصل زمانی مشخص تعویض گردد. مراحل تخلیه روغن و تعویض فیلتر روغن را به طور منظم با سازنده موتور بررسی کنید و دفع آنها باید به طور مناسب انجام شود تا از آسیب جلوگیری گردد. با این وجود، استفاده از قابل اعتمادترین، با کیفیت ترین روغن ها، روان کننده ها و خنک کننده ها برای کارکردن موتور دیزل ژنراتور حائز اهمیت می باشد.

سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور ها

سطح روغن خنک کننده را در دوره های خاموشی در بازه زمانی مشخص شده بررسی کنید. باید به این نکات توجه شود: «پس از خنک شدن موتور، درپوش رادیاتور را برداشته شود، و در صورت احتیاج، مایع خنک‌کننده را تا زمانی که سطح آن حدود ۳/۴ اینچ شود، اضافه کنید».دیزل ژنراتور های سنگین به مخلوط خنک کننده متعادلی از آب، ضد یخ و مواد افزودنی خنک کننده نیاز دارند.

نمای بیرونی رادیاتور را از نظر وجود انسداد بررسی کنید و تمام کثیفی ها یا مواد خارجی را با یک برس یا پارچه نرم با احتیاط تمیز کنید تا به باله ها آسیب نرسانید. در صورت وجود، از هوای فشرده کم فشار یا جریان آب در جهت مخالف جریان هوای معمولی برای تمیز کردن رادیاتور استفاده کنید.

سیستم سوخت دیزل

یکی از نکات مهم در تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتورها سیستم سوخت می باشد. گازوئیل در مدت زمانی یک ساله در معرض آلودگی و خوردگی قرار می گیرد، بنابراین استفاده و تمرین با نظم دستگاه برق اضطراری برای مصرف سوخت ذخیره شده قبل از تحلیل رفتن بسیار پیشنهاد می گردد. فیلترهای سوخت باید در فاصله های زمانی مشخص شده به دلیل بخار آبی که در مخزن سوخت جمع شده و متراکم می شود تخلیه گردد. در صورت عدم استفاده از سوخت و تعویض آن در عرض سه تا شش ماه، ممکن است به طور منظم آزمایش و پرداخت سوخت مورد نیاز باشد.

نگهداری پیشگیرانه باید شامل یک بازرسی کلی منظم باشد که از جمله بررسی سطح مایع خنک کننده، سطح روغن، سیستم سوخت و سیستم راه اندازی همچنین لوله‌ها و شیلنگ‌های کولر هوای شارژ باید به طور مرتب از نظر نشتی، سوراخ، ترک، کثیفی و زباله‌هایی که ممکن است باعث مسدود شدن شده باشند، بازرسی گردد.

تست باتری دیزل ژنراتور

اگر شارژ باتری ها کاهش پیدا کند، باعث خرابی سیستم برق آماده به کار می شود. برای اطلاع از وضعیت فعلی و جلوگیری از کاهش سطح باتری، آزمایش و بازرسی منظم انجام شود و همچنین باتری ها باید به طور کامل شارژ باشند و به خوبی از ۴۰٪ تا ۱۰۰٪ نگهداری شوند. برای افزایش عملکرد می توان به طور منظم تست و تمیز کردن باتری ها را انجام داد همچنین وزن مخصوص و سطح الکترولیت را نیز بایستی بررسی کرد.

آزمایش باتری

صرفاً بررسی ولتاژ خروجی باتری ها در توانایی آن ها جهت ارائه توان راه اندازی کافی نیست. با افزایش سن باتری ها، مقاومت داخلی آن ها در برابر جریان، بالا می رود و تنها اندازه گیری دقیق ولتاژ ترمینال باید تحت بار انجام شود. در برخی از ژنراتورها، هر بار که آلترناتور راه اندازی می شود این آزمایش نشان دهنده، به طور خودکار انجام می شود. در سایر مجموعه‌های ژنراتور، از یک آزمایشگر دستی بار باتری برای تأیید وضعیت هر باتری استفاده می گردد.

تمیز کردن باتری

باتری ها را با یک پارچه مرطوب همواره تمیز نگه دارید. اگر در اطراف پایانه ها خوردگی وجود دارد، کابل های باتری را بردارید و پایانه ها را با محلولی از جوش شیرین و آب بشویید و از ورود محلول به سلول های باتری جلوگیری کنید.

تمرین دوره ای

استفاده کردن از موتور و روغن کاری دستگاه از اکسیداسیون تماس های الکتریکی جلوگیری می کند. تمرین دادن موتور روشی است که باعث می شود سوخت باقی مانده در دستگاه قبل از خراب شدن پیش از تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور برای راه اندازی مطمئن موتور انجام گردد.

تمرین موتور حداقل یک بار در ماه یا هر ۱۵ روز به مدت ۳۰ دقیقه توصیه می شود. هنگامی که صحبت از تعمیر و نگهداری موتور می شود، توصیه می گردد که به طور منظم بازرسی انجام شود زیرا تعمیر و نگهداری پیشگیرانه بهتر از تعمیر واکنشی است. با این وجود، پیروی از روش و فاصله زمانی تعیین شده خدمات بسیار مهم می باشد.

بازرسی سیستم اگزوز دیزل

در صورت بروز هرگونه نشتی در سیستم اگزوز که معمولاً در نقطه اتصال، نقطه جوش ها و واشرها رخ می دهد؛ محل نشتی را پیدا کنید و بلافاصله توسط تکنسین های فنی آن را رفع کنید. با این وجود، همیشه مطمئن شوید که سیستم های مختلف دیزل ژنراتور شما سرویس می شوند. به خصوص ۲۴ ساعت قبل از استفاده از ژنراتورهای خود حتما چک و بازرسی لازم انجام گردد و دیزل ژنراتور خود را به طور متوسط هر ۱۵۰ ساعت سرویس کنید و اگر از آلترناتور به طور مداوم استفاده میشود، ساعت‌های سرویس در فواصل منظم‌تر و کوتاه تر افزایش پیدا کند.

سرویس فیلتر هوا دیزل

تمیز کننده هوا باید بعد از هر ۵۰۰ ساعت کارکرد موتور با یک عنصر فیلتر ساخته شده از مقوا یا همچنین با استفاده از سیگنال مسدود کننده سرویس گردد. سرویس پاک کننده هوا شامل پاکسازی اجزای اصلی فیلتر است که گرد و غبار وارد شده به پاک کننده هوا را نگه می دارد. حالت گرفتگی فیلتر، کنترلی برای آسیب به قسمت های اصلی فیلتر می باشد. در چنین شرایطی لازم است که فیلتر کنترل پاکسازی شود. همچنین پنجره ها یا کانال های ورودی هوای تازه و تخلیه هوای گرم را بازرسی کنید تا مطمئن شوید بسته یا مسدود نشده اند.

پاکسازی هواکش دیزل

پس از هر ۲۰۰۰ ساعت کارکرد موتور، دستگاه تنفس موتور باید با سوخت دیزل تمیز گردد. تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور بر روی هواگیرها با برداشتن محفظه ها، برداشتن هواگیر از درپوش سرسیلندرها، شستن و پاکسازی آن ها با هوای فشرده انجام می شود. سپس هواگیرها و محفظه آن ها باید در جای خود قرار گیرند.

همانطور که در مطالب بالا گفته شد تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به طور خلاصه تعمیر و نگهداری دیزل ژنراتور ها را می توان به دو دسته تعمیر و نگهداری عمومی و حرفه ای سالیانه تقسیم بندی کرد.

تعمیر و نگهداری عمومی دیزل

به عنوان کارهای عمومی در نگهداری دیزل می توان گفت که در ابتدا بایستی فیلترهای روغن و سوخت در فواصل منظم تعویض شوند تا ژنراتور و اجزای آن بدون مشکل کار کنند. غفلت از این تعمیر و نگهداری باعث خرابی اجزا و آسیب به کل سیستم می شود. و همچنین با توجه به بخش گفته شده، سیستم باید فعالیت کند تا قسمت های متحرک خود را “تمرین” دهد.

تعمیر و نگهداری حرفه ای سالیانه دیزل

ژنراتورها همچنین حداقل یک بار در سال به خدمات حرفه ای نیاز دارند. همه مشکلات ژنراتور برق قبل از مسائل مربوط به عملکرد نیست. سالانه، بازرسی های حرفه ای تنها راهی است که می توان با اطمینان از وجود مشکل مطلع شد. علاوه بر این، بهتر است قبل از اینکه این مشکلات قابل توجه ای و دردسر سازی به وجود آید، موارد جزئی را برطرف کنید.

اگر می توانید متوجه مشکل ژنراتور شوید، بدین معناست که قبلاً باعث آسیب/سایش شده است. شناسایی/رفع این مشکلات در اوایل خدمات سالانه عمر ژنراتور را تا حد زیادی افزایش می دهد. با تعمیر و نگهداری مناسب، دیزل ژنراتور شما می تواند تا ۵۰،۰۰۰ ساعت استفاده کند.

نکته مهم: پیشنهاد می شود با توجه به حساس بودن اکثر دیزل ژنراتور ها، برای تعمیر و نگهداری تخصصی و حرفه ای دستگاه خود حتما از کارشناسان فنی این حوزه استفاده کنید.

خرید دیزل ژنراتور

(بررسی دانستنی های مورد نیاز پیش و پس از خرید دیزل ژنراتور)

بهتر است در ابتدا تعریف مختصری از دیزل ژنراتور ارائه دهیم و بعد از آن به بررسی نکات مهم در خرید دیزل ژنراتور بپردازیم. به زبان ساده دیزل ژنراتور وسیله ای است که برق تولید می کند و در مواقعی که جریان اصلی برق قطع می شود می توان از آن به عنوان برق اضطراری استفاده کرد. البته نوعی از دیزل ژنراتورها به نام دائم به کار هستند که به صورت متناوب استفاده می شوند و مناسب مکان هایی هستند که دسترسی به برق وجود ندارد. در برخی مکان ها مانند قطارها گاهی از دیزل ژنراتور برای تولید نیرو محرکه حرکت قطار هم استفاده می شود.

در خرید دیزل ژنراتور باید براساس نوع کاربری و نیازهایی که دارید دستگاه مناسبی را انتخاب کنید. گاهی یک دیزل ژنراتور دست دوم هم می تواند نیاز شما به این دستگاه را برطرف کند. اما اگر قصد خرید دیزل ژنراتور نو را دارید، به دلیل اینکه معمولا قیمت این دستگاه ها بالاست بهتر است نهایت دقت را به کار ببرید تا دچار اشتباه یا هزینه اضافه نشوید. در ادامه نکاتی را بیان می کنیم که هنگام خرید دیزل ژنراتور باید به آنها توجه کنید :

۱- مشخص کردن نیازها

هنگام خرید دیزل ژنراتور مهمترین نکته این است که بدانید برای رفع چه نیازی قصد خرید دارید. دیزل ژنراتور صنعتی می خواهید یا خانگی. به عنوان ژنراتور خانگی ژنراتور ثابت می خواهید یا ژنراتور متحرک. ژنراتور را به عنوان برق اضطراری می خواهید یا ژنراتور دائم به کار می خواهید. ژنراتور تک فاز می خواهید یا سه فاز (ژنراتورهای تک فاز جریان ۲۲۰ ولتی را تولید می کنند وجریان تولیدی ژنراتورهای سه فاز ۳۵۰ ولتی است.) با مشخص کردن هدف از خرید می توانید مناسب ترین دستگاه را مطابق با نیازهای خود انتخاب کنید.

۲- توان مصرفی

مشخص کردن توان موردنیاز برای دیزل ژنراتور بسیار مهم است. توان بیش از حد، هدر دادن هزینه بوده و توان کمتر از حد موردنیاز هم عملا دستگاه را برای شما بلااستفاده می کند. توان مصرفی مورد نیاز دیزل ژنراتور ، براساس حجم جریان الکتریکی تولید شده، اندازه گیری می شود. تعداد مصرف کنندگان و نوع مصرف کنندگان است که حجم جریان الکتریکی را تعیین می کند. با شناسایی مصرف کنندگان ژنراتور و مقدار توان مصرفی که هرکدام از آن ها نیاز دارند می توانید تا حدودی، توان موردنیاز خود را اندازه گیری کنید. البته بهتر این است که با یک متخصص در این مورد مشورت کنید.

۳- اندازه و وزن

یکی از مهمترین مواردی که هنگام خرید دیزل ژنراتور ها باید به آن توجه شود، مکانی است که می خواهیم ژنراتور را در آن نصب کنیم. مکان نصب دیزل ژنراتور باید در مقابل عوامل محیطی مقاوم باشد، یعنی محیطی باشد که مرطوب، بیش از حد سرد و بیش از حد گرم نشود. هنگام نصب، ژنراتور باید حداقل یک متر از هر سمت از دیوار فاصله داشته باشد. اگر قصد قرار دادن چند ژنراتور کنار یکدیگر را دارید بهتر است فاصله بین دستگاه ها حداقل ۲ متر باشد.نکته ای که باید در مورد وزن دیزل ژنراتور ها بدانید این است که اگر قصد نصب دستگاه، در مکانی مانند بام و یا روی سقف ساختمان را دارید حتما به قدرت تحمل سقف در مقابل وزن دیزل ژنراتور دقت کنید.

۴- مشخص کردن بازه قیمت

عوامل متعددی در قیمت خرید دیزل ژنراتور موثرند. واضح است که هر چه امکانات دستگاه بیشتر باشد، قیمت دستگاه هم بیشتر می شود.

۵- برند دیزل ژنراتور

یک دیزل ژنراتور را معمولا با برند دیزل آن نامگذاری می کنند. معمولا دیزل ژنراتور پرکینز ، ولوو ، کامینز و سایر برندها را با ژنراتورهای استمفورد و مکالته، کوپله (متصل) می کنند. تقریبا کیفیت دیزل، ژنراتور و کنترلر دستگاه، تعیین کننده قیمت آن هم می باشد. هر کدام از دیزل و کنترلرها امکانات و ویژگی های مخصوص به خود را دارند. همچنین برخی برندها از قطعات اولیه باکیفیت تر با طول عمر بیشتر استفاده می کنند. علاوه بر مواردی که گفته شد میزان ضمانت محصول و به طور کلی خدمات پس از فروش آن بر قیمت دستگاه تاثیرگذار است. برندهای قدیمی و شناخته شده بازار براساس سیستم برندینگ قیمت بیشتری دارند.

۶-سوخت دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور ها معمولا از بنزین، گازوئیل و گاز به عنوان سوخت استفاده می کنند. در انتخاب ژنراتور باید به در دسترس بودن سوخت آن و همچنین هزینه ای که برای آن سوخت باید پرداخت کنیم، دقت کنیم. سوخت گازوئیل ارزان تر از بنرین است و در دسترس هم می باشد. اما از آنجا که ژنراتورها را می توان به لوله کشی شهری گاز متصل کرد، سوخت گاز دسترس پذیری مناسب تر و کم دردسرتری دارد.البته ژنراتورهای گازی معمولا بسیار گران تر از انواع دیزلی هستند.

۷- مشخص کردن امکانات کاربردی

همان طور که پیش تر گفتیم یکسری امکانات در ژنراتورها مخصوصا ژنراتورهای جدید وجود دارد که استفاده از آنها را برای ما راحت تر می کند. هر ویژگی اضافه در دیزل ژنراتور افزایش قیمت محصول را هم به دنبال خود دارد.

۸-توجه به کاهش صدای دیزل ژنراتور(سایلنت)

هرچه حجم موتور دیزل ژنراتور بیشتر باشد، صدای تولید شده توسط آن هم بیشتر است. به وسیله عایق بندی دستی دستگاه می توان تا حدی صدای آن را کنترل کرد اما دیزل ژنراتور های جدید آپشنی به نام کانوپی دیزل ژنراتور دارند که از عایقی (از خلاء به عنوان عایق استفاده می شود) برای موتور دیزل ژنراتور استفاده می کند که حداقل صدای ممکن را از دستگاه بیرون می دهد. قیمت دیزل ژنراتور های کانوپی دار تفاوت تقریبا زیادی با انواع بدون کانوپی دارد. باید موقعیت و مکان استفاده از دیزل ژنراتور را بسنجیم و در صورت نیاز از دیزل ژنراتور های کانوپی دار استفاده کنیم.

۹-کنترل انرژی

دیزل ژنراتور ها، دستگاه هایی هستند که انرژی بسیار زیادی مصرف می کنند و به همین دلیل جلوگیری از هدر رفتن انرژی در این دستگاه ها بسیار مهم است. امروزه دیزل ژنراتور هایی تولید می شوند که قابلیت های ویژه ای برای کنترل انرژی دارند. امکان کنترل دستگاه از راه دور (مانند روشن و خاموش کردن دستگاه)، هشدار دهنده های سوخت و معیوب بودن قسمت های مختلف موتور دستگاه، کنترلرهایی با قابلیت آنالیز داده های دستگاه و از این دست قابلیت ها، هدررفت انرژی دیزل ژنراتور ها را به حداقل رسانده است.

جمع بندی نکات

نیازهای ما گویای دستگاه موردنیاز ماست. کیفیت و امکانات بیشتر مساوی است با هزینه بیشتر، اما گاهی هزینه بیشتر در خرید دستگاهی با امکانات کنترل انرژی بیشتر هزینه های جانبی و خرده هرینه هایی که صرف هدررفت انرژی می شود را ناپدید می کند. این هزینه ها به مرور زمان بیشتر از اضافه هزینه ای می شود که بابت خرید دستگاه با کیفیت پرداخت کردید.

قیمت دیزل ژنراتور

یکی از مهمترین نکاتی که برای مشتریانی که خواهان خرید دیزل ژنراتور برای تامین برق اضطراری خود هستند، قیمت دیزل ژنراتور هاست. دیزل ژنراتور ها نسبت به سایر منابع تامین کننده برق اضطراری و دائم از قیمت مقرون به صرفه تری برخوردار هستند.

مواردی همچون توان خروجی دستگاه، کشور سازنده، برند سازنده و موجودی قطعات یدکی در تعیین قیمت دیزل ژنراتور ها بسیار موثر هستند. در جدول زیر قیمت پروفروش ترین دستگاه های دیزل ژنراتور در ایران برای کسب اطلاعات کلی کاربران عزیز نمایش داده شده است.

توجه: ۹% ارزش افزوده به مبالغ فوق اضافه می گردد و همچنین دقت فرمایید مبالغ صرفا جهت برآورد بودجه اولیه مشتریان عزیز می باشد. از همین جهت مبالغ اعلامی تا ۱۰% مطابق با مشخصات فنی درخواستی و شرایط نوسانات موجود، امکان کاهش یا افزایش را خواهند داشت. به همین منظور اگر قصد خرید، مشاوره فنی و دریافت استعلام فنی و مالی دیزل ژنراتور را به صورت دقیق و مکتوب دارید با واحد مهندسی و فروش شرکت بینش ابتکار خاورمیانه تماس حاصل فرمایید و یا در غیر این صورت با پر نمودن فرم زیر با ما در تماس باشید.

موارد تخصصی حوزه دیزل ژنراتور

(برای مطالعه بیشتر و عمیق تر پیشنهاد می شود)

چگونگی تعیین اندازه ژنراتورهای دیزلی

هدف اصلی خرید دیزل ژنراتور تأمین تمام نیازهای منبع تغذیه شما می باشد که می توانید به صورت مستمر و دائم به کار و یا به عنوان پشتیبان از مولد برقی خود استفاده کنید، در ابتدا باید اندازه ژنراتور را در نظر بگیرید تا اطمینان حاصل کنید که برای تامین انرژی بار شما کافی است. از این رو، اولین قدم تعیین تمام بارهای سایت است که نیاز به آلترناتور و موتور دیزلی دارند. اگر مولد تازه خریداری شده شما نتواند نیازهای خاص شما را برآورده کند، و قدرت کافی و … را نداشته باشد، به درستی کار نمی کند یا حتی به دستگاه آسیب می رسد.

به خاطر داشته باشید که هر دیزل ژنراتور تنها می تواند تقریباً ۶۵ تا ۷۰ درصد حداکثر ظرفیت خود را در هر زمان بپذیرد. همچنین رشد آینده را بررسی کنید تا مطمئن شوید که ژنراتور شما بدون نیاز به موتور بزرگتر به اندازه کافی قابل استفاده خواهد بود. به طور مشابه، ضریب توان ۰٫۸ را در نظر بگیرید. توان نامی (kVA) یک ژنراتور حداکثر توان خروجی با ضریب توان خروجی ۰٫۸ است.

اندازه گیری دقیق برق مصرفی

یکی از فاکتور های اولیه تعیین اندازه دیزل ژنراتور ها مشخصات و اندازه گیری دقیق برق مصرفی می باشد. حداکثر مصرف برق در طول ۱۲ ماه گذشته توسط کارشناسان برق تعیین گردد. همچنین جریان‌های اوج بارهای زیاد راه‌اندازی ثبت شود مصرف برق اگر از ظرفیت دیزل ژنراتور بیشتر باشند، باعث از کار افتادن دستگاه می شوند. تجهیزات متنوع و شرایط آب و هوایی نیز بر مصرف برق تأثیر می گذارد. فاکتورهای زیادی وجود دارد که باید در مورد اندازه گیری یک دستگاه دیزل ژنراتور در نظر گرفت. شما می توانید مقاله عوامل موثر در انتخاب دیزل ژنراتور داخل سایت را مطالعه کنید و همچنین می توانید با شرکت بینش ابتکار خاورمیانه تماس بگیرید، ما به شما کمک می کنیم دیزل ژنراتور مناسب را انتخاب کنید!

نحوه کار ژنراتورهای دیزلی به صورت علمی

دستگاه دیزل ژنراتور مقداری از انرژی شیمیایی موجود در سوخت دیزل را از طریق احتراق به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. این انرژی مکانیکی میل لنگ را می چرخاند تا برق تولید کند. با انتقال سیم از طریق یک میدان مغناطیسی، بارهای الکتریکی در سیم القا می شوند. در یک کاربرد ژنراتور الکتریکی، دو آهن ربا قطبی به طور معمول یک میدان مغناطیسی تولید می کنند. سپس یک سیم به طور مکرر در اطراف میل شفت ژنراتور پیچیده می شود که بین آهنربا و در میدان مغناطیسی قرار می گیرد. هنگامی که موتور دیزل شفت ژنراتور را می چرخاند، سیم ها از طریق میدان مغناطیسی عبور می کنند، که می تواند بارهای الکتریکی را در مدار القا کند.

یک قاعده کلی این است که یک دیزل ژنراتور به ازای هر یک کیلو وات ساعت توان تولید شده ۰٫۴ لیتر گازوئیل مصرف می کند. موتور دیزل در اصل یک موتور احتراق داخلی است. برخلاف موتور بنزینی، یک موتور دیزلی از گرمای فشرده سازی برای اشتعال و سوختن سوخت تزریق شده در محفظه تزریق استفاده می کند. به طور کلی، موتورهای دیزل بیش ترین بازده حرارتی را نسبت به هر موتور احتراق داخلی دارند که به شما امکان می دهد درصد تقریبی بازده کارنو را بدست بیاورید.

موتورهای دیزل می توانند با مشتقات بسیاری از روغن خام کار کنند. سوخت هایی که دیزل ژنراتور ها ممکن است برای احتراق استفاده کند شامل گاز طبیعی، الکل ها، بنزین، گاز چوب و گازوئیل است. سوزاندن دیزل یا سایر سوخت ها باعث ایجاد گازهای خروجی می شود. دیزل ژنراتور ها دی اکسید کربن (CO2)، اکسید نیتروژن (NOx) و ذرات معلق تولید می کنند. این ژنراتورها این را در جو آزاد می کنند و کیفیت هوا را در مناطق مجاور کاهش می دهند. هر لیتر سوخت ۰٫۷۳ کیلوگرم کربن خالص، ۲٫۶ کیلوگرم دی اکسید کربن آزاد شده در هر لیتر سوخت دیزل دارد.

مزایا و معایب دیزل ژنراتور ها 

در این بخش به بررسی تخصصی مزایا و معایب ژنراتور های دیزلی می پردازیم.

هنگامی که تاسیسات شما به یک ژنراتور جدید احتیاج دارد (با توجه به نیاز شما ممکن است دیزل ژنراتور دائم به کار یا پشتیبان نیاز داشته باشید)، با چندین گزینه در رابطه با منبع تغذیه مورد استفاده برای راه اندازی ژنراتور، از طریق ژنراتور های دیزلی ر مواجه خواهید شد. به دلیل مزایای بیشمار، بسیاری از شرکت ها استفاده از این نوع ژنراتورها را انتخاب می کنند.

با این حال، هر رهبر تجاری باید بداند که ژنراتورهای دیزلی دارای اشکالاتی نیز هستند. در اینجا، ما مزایا و معایب استفاده دیزل ژنراتور صنعتی را بررسی خواهیم کرد تا بتوانید آگاهانه برای شرکت خود تصمیم بگیرید.

مزایای دیزل ژنراتور

ژنراتورهای دیزلی برای بسیاری از تأسیسات صنعتی در ایران و جهان گزینه مناسبی است. مزایای دیزل ژنراتور ها در بخش زیر بیان شده است:

تعمیر و نگهداری کم

شناخته شده است که نیاز مولدهای دیزل نسبت به سایر ژنراتورهای موجود در بازار به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد. دلیل این امر این است که موتور ژنراتور به قطعات کمتری برای راه اندازی نیاز دارد، بنابراین دیگر نگران تعویض شمع ها یا بازسازی کاربراتورها نخواهید بود.

بهره وری سوخت

حساسیت آن ها نسبت به نوع سوخت کم بوده و می توان از سوخت های ارزان قیمت تر همچون گازوئیل، نفت و مازوت استفاده نمود. سوخت باید یکی از موارد مهم برای هر شخصی باشد که ژنراتور خریداری می کند. گرچه قیمت گازوئیل ممکن است کمی بیشتر از سایر منابع سوخت باشد ، این ژنراتورها هنگام انجام کار یکسانی کمتر از ژنراتورهای گاز انرژی مصرف می کنند.

ماندگاری

موتورهای دیزلی مناسب کار در محیط های بسیار سخت هستند، بنابراین در بسیاری از شرایط محیطی تاب آوری بیشتری نسبت به سایر منابع تولید کننده برق دارند.

ذخیره سازی ایمن

ذخیره سوخت دیزل نسبت به انواع دیگر سوخت بسیار ایمن تر است، موادی همچون بنزین بسیار اشتعال زا بوده و در صورت ریختن و نشتی از دیزل ژنراتور به راحتی آتش می گیرد. در حالی که، گازوئیل خطر بسیار کمتری برای احتراق دارد. همچنین ماندگاری آن بیشتر از بنزین است، بنابراین دشتگاه شما از منبع ذخیره شده خود سوخت با کیفیت بهتری را دریافت خواهد کرد.

افزایش طول عمر

طول عمر این دستگاه های دیزلی (مانند دیزل ژنراتور تلک چین) معمولاً از ژنراتورهای بنزین بیشتر هستند. عمر برخی از مدل ها سه برابر یک ژنراتور گازی بوده است. با تعمیر و نگهداری مناسب ، موتورهای دیزلی پتانسیل کار با چندین سال خدمت را خواهید داشت و پس از مدت بسیار طولانی ممکن است به یک تعمیر اساسی نیاز داشته باشد.

منبع تغذیه مداوم

هنگامی که شما خاموشی را تجربه می کنید، ارزش داشتن یک دستگاه دیزلی بسیار خوب و قابل اطمینان به شما اثبات می شود. شما با داشتن یک دیزل ژنراتور مناسب می توانید سیستم های روزمره و حتی حیاتی شما را برای مدت طولانی تامین کند. استفاده از ژنراتور های دیزلی زمان خرابی را به حداقل رسانده و شما ضررهای مالی قابل توجهی را تجربه نخواهید کرد.

خروجی برق

ژنراتور های دیزلی توانایی کنترل بارهای بزرگتری را دارند و برای مدت زمان طولانی تری نسبت به انواع دیگر ژنراتورهای موجود کار می کنند. این امر آنها را به گزینه ای مناسب برای سایت های از راه دور تبدیل می کند که ممکن است شبکه برق غیرقابل اعتماد باشد.

معایب دیزل ژنراتور ها

مانند هر نوع ژنراتور، ژنراتورهای دیزلی نیز معایبی دارند. موارد منفی استفاده از دیزل شامل موارد زیر است:

سر و صدا موتور دیزلی

واحدهای دیزلی می توانند بسیار پر سر و صدا باشند، بنابراین اغلب دیزل ژنراتور ها را درمکان هایی دور از محیط کاری و زندگی نصب می کنند. امروزه موانع ضد صدا نیز وجود دارد که صاحبان مشاغل می توانند از آنها برای کاهش صدا در محل کار استفاده کنند. برای کاهش صدای دیزل ژنراتور میتوانید از اتاقک سایلنت یا کانوپی استفاده کنید.

هزینه دیزل ژنراتور

راه اندازی یک دستگاه دیزل ژنراتور در ابتدا می تواند هزینه بیشتری نسبت به انواع دیگر ژنراتورها داشته باشد. با این حال ، از آنجا که هزینه راه اندازی و نگهداری ژنراتور های دیزلی بسیار کم است، ممکن است در مقایسه با یک موتور گازسوز، آن را به گزینه اقتصادی تر در طول زمان تبدیل کنید.

(بهتر است برای استعلام دقیق هزینه خرید یا راه اندازی ژنراتورهای دیزلی وارد لینک مورد نظر شده یا با کارشناسان ما در ارتباط باشید!)

قابلیت دسترسی

باید به خاطر داشته باشید که در هنگام خاموشی ممکن است سوخت قابل دسترسی برای شما وجد نداشته باشد. شما نمی خواهید دیزل خود را بدون منبع تغذیه استفاده کنید، بنابراین به یاد داشته باشید که برای جلوگیری از ایجاد اختلال در عملکرد دیزل، همیشه منبع سوخت دیزل را به صورت کامل در حال پر و شارژ داشته باشید.

آلایندگی

یکی از اشکالات عمده دستگاه های تولید کننده برق دیزلی تولید دی اکسید کربن، اکسید نیتروژن، ذرات معلق و سایر اگزوزهای خطرناک است که در جو آزاد می شوند. کسانی که نگران پایداری محیط زیست هستند ممکن است دریابند که یک ژنراتور تولید گاز طبیعی گزینه بهتری است زیرا سوخت پاک کننده ای است.

حجم

موتورهای دیزلی بسیار مقاوم، از اجزای بزرگ و سنگین ساخته شده اند که می توانند تعمیرات را گران کنند. با این حال، این امر اغلب می تواند با نیازهای پایین نگهداری و بازده سوخت کاهش یابد.

نگهداری دیزل ژنراتور

تعمیر و نگهداری یک نکته اساسی برای هر تولید کننده است. تولیدکنندگان توصیه می کنند که یک برنامه تعمیر و نگهداری مشخص را دنبال کنید تا ژنراتور شما در اوج کار خود باشد. معمولاً این اتفاق پس از یک ساعت مشخص سرویس می افتد.

هر زمان که متوجه شدید ژنراتور شما به اندازه کافی کار نمی کند باید تعمیر و نگهداری را آغاز کنید. علاوه بر این، بهتر است هر زمان که یک رویداد مهم آب و هوایی رخ داده است، تعمیر و نگهداری را انجام دهید. به عنوان مثال، پس از طوفان گرد و غبار یا باران. قرار گرفتن در معرض گرد و غبار و سایر آلودگی های هوا می تواند عملکرد ژنراتور شما را بسیار تحت تأثیر قرار دهد، باعث مسدود شدن فیلترها شده و ژنراتور شما را برای انجام همان کار سخت تر کند.

برخی از کارهای نگهداری دیزل ژنراتور باید به صورت دوره ای انجام شوند. این موارد شامل:

  • یک بازرسی کلی از تمام اجزای سازنده
  • تخلیه و تغییر مایع خنک کننده ، روغن و سوخت
  • تمیز کردن یا تعویض فیلترها
  • آزمایش باتری ژنراتور
  • روشن کردن موتور برای آزمایش عملکرد

با تعمیر و نگهداری منظم به حفظ سرمایه گذاری که در ژنراتور دیزلی خود کرده اید کمک کرده و باعث میشود دیزل ژنراتور شما سالها کارکند. توصیه می کنیم از قبل برنامه نگهداری پیشگیرانه تنظیم کنید. این کار به شما اطمینان می دهد که ژنراتور شما با حداکثر بازده کار خواهد کرد. حتماً از این بازرسی ها یک گزارش ثبت کنید تا در صورت لزوم به آن مراجعه کنید.

طراحی ساختمان یا فونداسیون دیزل ژنراتور ها

نحوه طراحی فونداسیون دیزل ژنراتور:

طراحی ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری، علاوه بر توجه به موقعیت مکانی و ابعاد دهانه ها و چگونگی ورود هوای مورد نیاز و دود حاصل از ژنراتور ، پارامترهای شهری مانند نویز و آب و هوا و همچنین نزدیکی به معماری طراحی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. با پیشرفت مداوم علم و فناوری و کمبود فزاینده منبع تغذیه، کاربردهای بیشتری برای انواع تجهیزات و واحدهای ارتباطی اعمال شده است.

با این حال، عمر مفید و قابلیت اطمینان مجموعه تولید کننده نه تنها به درجه کمال ساختاری و کیفیت محصول خود ژنراتور بستگی دارد ، بلکه با استفاده صحیح و نگهداری جدی نیز ارتباط نزدیک دارد. در زیر عملکرد ایمن اتاق دیزل ژنراتورها آورده شده است.

عملکرد صحیح اتاق دیزل ژنراتور

برای عملکرد صحیح دیزل ژنراتورها بایستی موارد زیر رعایت شود:

  • ژنراتور باید توسط پرسنل ویژه اداره شود ، ورود پرسنل غیر تمام وقت مجاز نیست و کفش ها باید در حین کار عایق بندی شوند.
  • اتاق باید به تجهیزات مربوط به اطفا حریق مجهز باشد.
  • پرسنل ویژه، تعمیر و نگهداری تمام وقت و کارکرد ژنراتورها، باید با اصول ساخت عملیات ماشین آشنا باشند.
  • اتاق ژنراتور باید ضد باد ، ضد باران باشد و از ورود حیوانات کوچک جلوگیری کند.
  • پرسنل وظیفه باید با عملکرد مجموعه ژنراتور آشنا باشند و ضد یخ زدگی در زمستان ، درجه حرارت بالای تابستان و سایر کارهای نگهداری را انجام دهند.
  • قبل از هر بار استفاده، میزان روغن را بررسی کنید، آیا مخزن آب مناسب است، آیا دریچه گاز انعطاف پذیر بوده است و آیا باتری برق دارد. قبل از استفاده در زمستان، چند دور از چرخ دنده را امتحان کنید.
  • بعد از اینکه ژنراتور در حال کار است ، باید بررسی کنید که آیا فشار روغن و دماسنج آب نرمال هستند یا خیر. در صورت وجود هرگونه ناهنجاری به موقع متوقف شده و بررسی کنید .
  • ژنراتور باید قبل و بعد از استفاده با برق کار در اتاق توزیع همسو باشد و انتقال نیرو باید مطابق با قوانین کار برق انجام شود.
  • اگر ژنراتور مدت طولانی است که استفاده نمی شود و باید هفته ای یکبار به طور آزمایشی کار کند.
  • ژنراتورهای آماده به کار باید همیشه به تناوب کار کنند تا از کامل بودن ژنراتور آماده به کار اطمینان حاصل کنند.
  • در ساختمان ها، به ویژه برای مصارف تجاری، این محصولات باید در طبقه همکف واقع شوند.
  • در بعضی از مکان ها با نیازهای خاص برای سر و صدا، لرزش و دود، یا جایی که مکان مناسبی در اتاق وجود ندارد، می توان دیزل ژنراتور سایلنت تهیه کرد.
  • دیزل ژنراتور باید در فاصله مشخصی از ساختمان واقع شود تا نیازهای کاربردی در موارد خاص را برآورده سازد.

عوامل موثر در تعیین محل ساختمان دیزل ژنراتور

فاصله دیزل ژنراتور از ساختمان کنترل

ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری باید در فاصله مناسبی از ساختمان کنترل و تابلو های چنج آور آن قرار بگیرد در حالی که از نزدیکی آن رعایت شده و محل استقرار ساختمان باید به گونه ای انتخاب گردد که ضمن کاهش طول کابل کشی ، لرزش ، دود و سر و صدا از ژنراتور های دیزلی باشد. کار در ساختمان کنترل قابل قبول (مطابق با استانداردهای بین المللی) باشد.

فاصله ساختمان دیزل ژنراتور با تجهیزات محوطه پست

ساخت دیزل ژنراتور اضطراری باید در منطقه پست قرار بگیرد به گونه ای که از محل نصب تجهیزات به اندازه کافی فاصله داشته باشد تا علاوه بر موارد ایمنی، آلودگی ناشی از دود اگزوز دیزل بر تجهیزات تأثیر نگذارد. در این راستا باید جهت باد غالب در محل پست مشخص شود.

تعیین مکان و دسترسی مناسب ساختمان

از دیدگاه مباحث معماری و نزدیکی به فضای اطراف ، باید در تعیین موقعیت ساختمان دیزل اضطراری دقت کافی شود. محل ساختمان دیزل ژنراتور باید به گونه ای تعیین شود که دسترسی کافی از آن از ساختمان کنترل و محل نصب تجهیزات پستی به آنجا برسد.

نکات مهم قبل از فونداسیون ژنراتور ها

برای طراحی ساختمان دیزل ژنراتور باید اطلاعات زیر از قبل تعیین گردد:

  • توپوگرافی زمین پست.
  • جانمایی کلی محوطه پست و محل قرارگیری ساختمان دیزل ژنراتور
  • مشخصات و مقاومت خاک زمین پست
  • مصالح مورد استفاده در معماری منطقه
  • میزان و وضعیت نور مناسب و لازم در فضای داخل ساختمان دیزل ژنراتور
  • نحوه تهویه لازم هوا در ساختمان دیزل ژنراتور
  • اقلیم منطقه محل طراحی ( شامل یکی از دسته بندی های بزرگ ؛ گرم و خشک ، گرم و مرطوب ، معتدل ، سرد و خشک)
  • نحوه دسترسی به ساختمان دیزل ژنراتور از محوطه
  • نوع و ابعاد تجهیزاتی که بایستی در داخل ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری مستقر گردد
  • خیابان کشی های اطراف ساختمان
  • جهت و شدت بادهای منطقه
  • شتاب زلزله منطقه
  • طرز استقرار تجهیزات و پانل های کنترل و مخزن سوخت در داخل یا خارج از ساختمان دیزل ژنراتور
  • طرز استقرار کانال های کابل در داخل ساختمان دیزل ژنراتور
  • بررسی مسیر کانال ارتباطی بین ساختمان دیزل ژنراتور و ساختمان کنترل و یا استفاده از دیگر کانال های موجود در محوطه

شاخص های طراحی فونداسیون دیزل ژنراتور

مناطق معتدل و مرطوب:

 در مناطق مرطوب پیشنهاد می شود موارد فوق را در نظر بگیرید.

  • پیش بینی بامهای شیب دار.
  • پیش بینی آبروهای مناسب در اطراف سقف بنا و جمع آوری و هدایت آنها به زمین.
  • استفاده از حدود ۸۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر کرسی چینی از سطح زمین ( با توجه به سطح آبهای زیرزمینی)
  • ایجاد کوران و تهویه هوا در بنا با تمهیدات لازم.
  • استفاده از پلان ساده در طراحی.
  • استفاده از مصالح تیپ و بومی منطقه.

مناطق سرد و خشک:

 در مناطق سرد و خشک پیشنهاد می شود موارد فوق در نظر گرفته شود.

  • استفاده از دیوارهای نسبتاً ضخیم حدوداً بین ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر.
  • استفاده از مصالح دارای مقاومت زیاد در برابر تغییرات دما نظیر سنگ های مالون و مصالح وزنی.
  • بکارگیری بازشوهای کوچک به منظور جلوگیری از سرعت تبادلهای حرارتی.
  • جهت گیری مناسب به منظور استفاده از حداکثر تابش نور خورشید در طول روز.
  • استفاده از سقف های تخت با عایق حرارتی و رطوبتی مناسب به منظور حفاظت از یخبندان و به حداقل رساندن تبادل حرارتی از سقف در زمانهایی که سطح بام پوشیده از برف باشد.
  • پیش بینی بافت خشن و رنگ تیره در سطوح خارج بنا.
  • درصورت وجود مجرای تهویه در سقف ، توصیه می گردد فاصله بازشو از سطح بام حداقل ۸۰ سانتیمتر باشد.

مناطق گرم و مرطوب:

 در مناطق گرم و مرطوب پیشنهاد می شود موارد فوق در نظر گرفته شود.

  • ضخامت اندک دیوارها و استفاده از مصالح سبک در ساخت بنا.
  • جهت گیری رو به دریا و استفاده از نسیم دریا به خشکی ( در صورتی که پست در نزدیکی دریا قرار گرفته باشد)
  • استفاده از پلان های مناسب و کشیده به منظور ایجاد تهویه مناسب.

توضیع فضا:

ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری به طور کلی اتاقی است که به صورت اتاق ساخته شده و دلیل اصلی ساخت آن ایجاد فضای داخلی برای محافظت از دیزل ژنراتور اضطراری و لوازم جانبی آن از عوامل جوی از یک طرف و کاهش نویز است آلودگی در منطقه پست و کنترل آلودگی دود. خروجی دیزل و روانکاری از طرف دیگر که به عنوان یک فضای یکپارچه طراحی شده است.

ارتباطات:

با توجه به نیاز به محدود بودن تردد پرسنل برای انجام آزمایشات و تعمیرات ، لازم است برای ورود یا خروج پرسنل یا دیزل ژنراتور و لوازم جانبی ، چند درب نصب شود. پیش بینی مسافت های مناسب دیزل ژنراتورها از هر طرف با دیوار و پیش بینی سهولت تعمیرات بر روی دیزل ژنراتورها در سایت از ویژگی های طراحی این ساختمان است.

تهویه هوا:

به دلیل بهره برداری از دیزل ژنراتور اضطراری در ساختمان ، یک تا چند فن را برای از بین بردن هوای آلوده ملزم می کند. همچنین لازم است از اگزوز مناسب با منبع اگزوز متناسب با حجم دود اگزوز برای کنترل اگزوز و جلوگیری از آلودگی صوتی استفاده شود. همچنین لازم است یک منبع گرمایش اولیه برای تعادل دما در فصول سرد نصب شود.

ابعاد و اصول معماری ساختمان دیزل ژنراتور

هدف اصلی از ساخت دیزل ژنراتور محافظت از تجهیزات منبع تغذیه اضطراری در برابر برف و باران یا تابش مستقیم نور خورشید و به طور کلی شرایط نامساعد آب و هوا می باشد. اما دلایل دیگری نیز در ساخت ساختمان فوق در نظر گرفته شده است.

مورد اول سر و صدای ناشی از عملکرد دیزل ژنراتور می باشد که اگرچه عملکرد آن بسیار محدود اما ممکن است کار پرسنل شاغل در پست را مختل نماید. بدیهی است با بستن دیزل ژنراتور در یک ساختمان جداگانه، کاهش قابل توجهی در سر و صدای دیزل ژنراتور به وجود خواهد آمد. از طرف دیگر برخی روغن کاری ها باعث ایجاد آلودگی در اطراف ناحیه ژنراتور دیزل اورژانس می شوند که با محصور کردن فضا برای موارد فوق محدودیت خاصی را تعیین می نمایند. لازم به ذکر است که رعایت فاصله جانبی مناسب در اطراف ژنراتور دیزلی ضروری است.

با توجه به موارد فوق و ظرفیت کم دیزل ژنراتور اضطراری ، احداث آن در پست به عنوان اتاقی با ابعاد حدود ۶٫۵ متر در ۷٫۵ متر با توجه به ابعاد دیزل ژنراتور و لوازم جانبی آن لازم است. البته لازم به ذکر می باشد که ابعاد فوق بسته به نوع ظرفیت و تولید کننده دیزل ژنراتور متفاوت خواهد بود.

ارتفاع مناسب برای محفظه فوق با توجه به فضای مورد نیاز برای نصب ونتیلاتورهای مربوطه حدود ۴ متر است. ارتفاع فوق از پایه و اساس دیزل ژنراتور تا زیر سقف نهایی است. بنیاد دیزل ژنراتور Autor باید بر اساس وزن و نیروهای پویا دیزل ژنراتور و جداگانه از پایه ها و ساختارهای محفظه طراحی و ساخته شود. در طراحی ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری ، شرایط مخزن سوخت و محل ساخت آن (در داخل یا خارج از ساختمان دیزل) باید باشد.

با توجه به نوع آب و هوا ، نوع سوخت مصرفی و مقدار مورد نیاز برای ذخیره سازی باید مورد بررسی قرار گیرد. همچنین محل اگزوز از پشت بام اتاق یا بدنه آن با توجه به سیستمی که در دیزل ژنراتور خریداری شده استفاده می شود تعیین می شود. بعضی از ژنراتورهای دیزلی در صورت استفاده از دیزل ژنراتور مورد استفاده در این نوع ، دارای سیستم خنک کننده جداگانه ای هستند. همچنین نیاز و نوع پایه سیستم خنک کننده نیز باید جداگانه در نظر گرفته و عمل شود. دیوارهای اطراف بنا را می توان از مصالح ساختمانی مختلف متناسب با آب و هوا ساخته و سقف را می توان با توجه به آب و هوای منطقه و همچنین اصول اقتصادی به اشکال مورد نظر معمار بنا کرد.

برای ضرورت استفاده از جرثقیل ریلی سربار روی سقف ساختمان باید بررسی های لازم انجام شود تا در صورت لزوم حمل قطعات در صورت لزوم به خصوص در هنگام تعمیر امکان پذیر باشد. اما اگر ظرفیت ، ابعاد و وزن دیزل ژنراتور یا توصیه سازنده ، استفاده از وسایل دیگر که ارزانتر هستند ، مانند قلاب های سقفی امکان پذیر باشد ، استفاده از این روش ها نیز مجاز است.

ساخت یک رمپ مناسب برای حمل و نقل در محل و بارگیری در ورودی خانه دیزل ضروری است. شیب این رمپ ۲ تا ۳ درصد و عرض رمپ حدود ۳ متر است. نصب دریچه هوا با دمپر قابل تنظیم در ساختمان دیزل باید انجام شود. همچنین باید یک شهرت در محفظه دیزلی ایجاد شود. برای مجاری داخلی ، استفاده از کلاه فلزی ضروری است. محل قرار گرفتن پانل های کنترل دیزل ژنراتور باید تا حد امکان به ورودی محفظه دیزل نزدیک باشد. ابعاد این تابلو برای تولید کنندگان مختلف متفاوت است.

روش قدم به قدم طراحی فونداسیون دیزل ژنراتور

با روش گام به گام می توان به کلیه مواد ارائه شده به منظور تبدیل شدن به بدنه تشکیل دهنده دیزل ژنراتور به صورت اشاره کرد. این روش مسیر اقدامات را از جمع آوری اطلاعات اولیه تا رسیدن به نتیجه نهایی تعیین می کند.

طراحی معماری ساختمان دیزل ژنراتور در پست های فشار قوی

مشخصات زمین

اگر زمین در نظر گرفته شده برای ساخت و ساز ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری شیب کمی داشته باشد ، می توان فرض کرد که سطح آن تقریبا تراز شده است. از نظر موقعیت مکانی کلی، مرزهای این ساختمان در ضمن حفظ فاصله مناسب ، در مجاورت ساختمان کنترل در نظر گرفته شده است. لازم است مقاومت مکانیکی خاک و نوع ماده زین در محل ساختمان دیزل ژنراتور اضطراری و همچنین نحوه دسترسی به ساختمان کنترل از محل مورد نظر در نظر گرفته شود.

تهویه

با توجه به ظرفیت دیزل ژنراتور اضطراری و ابعاد ساختمانی آن ، میزان هوای مورد نیاز دیزل مشخص می شود. با توجه به حجم هوای مورد نیاز و در صورت نیاز به دستگاه تهویه ، تعداد تهویه هوا برای ورود هوا مشخص می شود و سپس مشخصات و ابعاد فن های مورد نیاز برای ورود هوا به داخل ساختمان مشخص می شود. ارتفاع و محل تهویه مطابق نظر سازنده و محاسبات مربوط تعیین می شود و در جبهه های مربوط به ساختمان مشخص می شود.

بازشو

در دیواره های جانبی محفظه دیزل دهانه های مختلفی لازم است. یکی محل خروج اضطراری دیزل ژنراتور است که با توجه به مشخصات دیزل ژنراتور از دیواره یا سقف خارج می شود و دیگری نقطه خروج پرسنل دیزلی است که از داخل ساختمان خارج می شوند و از آن خارج می شوند ، که برای آن یک درب یا اسلاید با عرض حداقل ۲ و ارتفاع ۳ متر مورد نیاز است.

علاوه بر این ، اگر طبق محاسبات و دستورالعمل های سازنده دیزل ژنراتور اضطراری ، سایر دهانه های موجود در سقف یا دیواره های جانبی اتاق مورد نیاز باشد ، باید در دیوارها و سقف ساختمان در نظر گرفته شود. یک شیر ورودی هوا برای رادیاتور دیزل ژنراتور که قابل تنظیم بوده باید در نظر گرفته شود. همچنین برای روشنایی ، پنجره ها باید در ارتفاع مناسب ، عموماً ۳٫۸ متر از کف فاصله داشته باشند ، و ارتفاع آنها باید به اندازه کافی ، به طور کلی ۸۰ سانتی متر باشد.

سازه

بنیاد دیزل ژنراتور ها بر اساس محاسبات ساختاری تعیین می شود و ابعاد آن با توجه به ظرفیت دیزل ژنراتور اضطراری و لوازم جانبی آن متفاوت است. این بنیاد باید به گونه ای طراحی شود که علاوه بر تحمل وزن ناشی از مجموعه تجهیزات و لوازم جانبی دیزل ژنراتور ، در برابر لرزش های ناشی از عملکرد دستگاه نیز مقاومت کند و در عین حال لرزش را به کف ها منتقل نمی کند. دیوارها و سقفها با توجه به نیازهای مختلف ساختمان در مواجهه با زلزله ، استفاده از سازه های بتونی یا فلزی توصیه می شود. اما با توجه به اینکه ساختمان یک طبقه است ، می توان از سیستم های مختلف مقاوم در برابر دیوارهای باربری در ساخت ساختمان استفاده کرد

علاوه بر این ، در کنار بنیاد برای جمع آوری روغن ، می توانید حوضچه ای طراحی کنید که اجازه می دهد تا روغن توسط یک کانال از اتاق دیزل خارج شود. البته در دیزل های کوچک حجم روغن مورد استفاده زیاد نیست و بنابراین می توان سوراخ تخلیه روغن را از بین برد. همچنین می توانید برای تعویض روغن دیزل از دستگاه مکش نیز استفاده کنید که دارای مخزن جمع آوری روغن نیز می باشد.

مصالح

همانطور که در بخش شاخص ها و پارامترهای طراحی توضیح داده شده است ، انتخاب نوع مواد با توجه به معیارهای مختلف تعیین می شود.

معیارهای فوق شامل موارد زیر است:

  • استفاده از مصالح محلی در ساخت و ساز ساختمان علاوه بر راندمان اقتصادی و سهولت تهیه ، هزینه حمل و نقل مواد را تا حد زیادی کاهش می دهد.
  • با استفاده از مصالح بکار رفته در ساختمان های مجاور منطقه پست به منظور حفظ هماهنگی و مشاهده بافت پست اولویت دارد.
  • نوع آب و هوا نقش مهمی در انتخاب مواد دارد. به عنوان مثال ، استفاده از آجر در مناطق گرم و خشک و سنگ درمناطق سردسیر و کوهستانی رایج است.
  • نمای ویژه معماری در بسیاری از موارد برای ارائه نوع خاصی در نمای ساختمان لازم است از مواد ویژه استفاده شود مثال وقتی می خواهیم نوع معماری صنعتی از ساختمان اتاق دیزل تهیه کنیم ، مواد مورد استفاده باید نشان دهنده این هدف باشند.
  • از مواد جدید مانند پانل های سه بعدی استفاده کنید که عایق صوتی بسیار خوبی هستند.

تاریخچه ژنراتور های دیزلی (مطالعه بیشتر)

اولین موتور دیزلی جهان در سال ۱۸۹۷ در آگسبورگ آلمان ساخته شد. مخترع این موتور رودولف دیزل نام دارد که در سال ۱۸۵۸ در شهر پاریس متولد شده است؛ در آن زمان موتور های بخار هنوز یکی از پر مصرف ترین نوع موتور ها در صنایع بزرگ محسوب می شدند. رودولف دیزل در فرانسه بزرگ شد و کمی بعد طی وقایع جنگ فرانسه و آلمان راهی انگلیس شد. او دوران تحصیلات دانشگاهی خود را سپری کرد و سپس در سال ۱۸۸۵ به پاریس بازگشت و کار بر روی طراحی موتور های احتراق تراکمی را آغاز نمود.

ایده اصلی وی این بود که مخلوط سوخت و هوا داخل موتور بدون استفاده از سیستم جرقه بتواند براساس فشار تراکم دچار احتراق شود. این ایده یک اختراع جدید بود که با نام موتور احتراق تراکمی داخلی شهرت یافت. او این سیستم جدید را به عنوان یک اختراع منحصر به فرد ثبت نمود و معتقد بود این نوع از موتور های احتراق می تواند تا میزان ۷۵٪ از انرژی گرمایی را به انرژی مفید تبدیل کند، اما تلاش های اولیه او برای رسیدن به بازده مطلوب همچنان ناکار آمد بود.

با این حال او در ابتدای راه به بازده ای مطلوب نرسید و دیزل ژنراتور تولید شده اولیه صرفا از ۲۵٪ بازده مفید برخوردار بود، اما همین میزان بازده نیز ۲ برابر بهتر از سایر موتور ها بود. نسل اول دیزل ژنراتور از نظر دوام و کارایی چندان قابل اطمینان نبودند لذا بسیاری از خریداران این موتور ها وجه اولیه خرید موتور را مطالبه نمودند. در نتیجه، رودولف دیزل به کار خود ادامه داد و اختراعش همواره پیشرفت نمود موفقیت های این موتور به گونه ای طی شد که در سال ۱۹۰۴ نیرو دریایی کشور فرانسه از این نوع موتور بر روی زیردریایی های خود استفاده کرد. او طی سفر به انگلستان به طور غیر منتظره جان باخت و در رابطه با توضیح علت مرگ مشکوک وی احتمالات بسیاری مطرح شده اما تا امروز علت اصلی مرگ او پنهان مانده است.

پس از مرگ رودولف دیزل، شرکت های دیگر مسیر توسعه را ادامه دادند و موتور های جدید را طراحی کردند. دیزل ژنراتور ها پس از وقایع جنگ جهانی اول به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت. در دهه ۱۹۲۰، اولین کامیون های دیزلی به بازار معرفی شدند. یک دهه بعد، در سال ۱۹۳۰ اولین نسل از قطارها مجهز به این موتور ارائه شدند و از آن پس استفاده از موتور دیزل در سطح گسترده رواج یافت به صورتی که در سال ۱۹۳۹ یک چهارم از کشتی ها و شناورهای فعال در آب های جهان به موتور دیزل مجهز شدند. تکنولوژی ساخت و طراحی موتور دیزل باز هم پیشرفت نمود و کشتی های بزرگتری به این نوع موتور مجهز شدند.

کیفیت و کارایی دیزل ژنراتور سبب شد تا صنایع خودرو سازی و کارخانجات تولید تجهیزات صنعتی نیز به استفاده از این نوع موتور احتراق داخلی تمایل پیدا کنند. هم اکنون به خوبی دیده می شود که استفاده از این موتور در ابعاد گستره رواج یافته است و دیزل ژنراتور ها به عنوان یکی از انواع دستگاه های رایج تامین کننده برق اضطراری به این موتور مجهز می باشند. برخی از برند های مطرح جهانی از جمله دیزل ژنراتور کامینز ، پرکینز، بادوین و … می باشد.

امروزه، بسیاری از مراکز مانند بیمارستان ها، سازمان ها، ادارات و … از دیزل ژنراتور استفاده می کنند. رودولف دیزل، مخترع این نوع موتور احتراق داخلی هرگز آنقدر زنده نماند تا بتواند گسترش و اثر بخشی اختراع خود را در سطح جهان مشاهده کند، اما بسیاری از مردم جهان، هرگاه در خودروهای سبک و سنگین، قطارها، کشتی ها و تجهیزات صنعتی با این موتور مواجه می شوند، تاثیر اختراع رودولف دیزل را مشاهده می کنند.

6 نظر برای “ دیزل ژنراتور


امیر حاتمی
پاسخ

سلام و عرض ادب ، مصرف سوخت دیزل ژنراتور ولوو ۱۱۰ کاوا چه قدر است ؟


    bineshebtekar
    پاسخ

    با عرض سلام و احترام
    دیزل ژنراتور ها در سه دسته توان، کارکرد، مصرف سوخت آن بررسی می گردد که قابل ذکر است در توان ۷۵% میزان مصرف سوخت ۱۵ لیتر در ساعت، در توان ۵۰% مصرف ۱۰لیتر در ساعت می باشد.


انتظامی
پاسخ

با سلام
دستگاه دیزل ژنراتوری میخواهم که روزانه ۱۰ ساعت کار کند چه مدلی را پیشنهاد می دهید


    bineshebtekar
    پاسخ

    با عرض سلام و ادب، قبل از هر چیزی توان مورد نظر را تعیین تا بهترین انتخاب ممکن را به شما پیشنهاد دهیم.


احسان اشتری
پاسخ

درود
یک دستگاه دیزل ژنراتور ۵۰۰ کاوا مد نظر دارم لطفا راهنمایی نمایید؟


    bineshebtekar
    پاسخ

    با سلام و عرض ادب
    لطفا با تیم فروش شرکت جهت مشاوره تماس بفرمایید.


لطفا دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرسش و پاسخ


اگر سوالی دارید بپرسید

login-user

نام خود را وارد کنید

شماره موبایل خود را وارد کنید

02:00

login-user

شماره موبایل خود را وارد کنید

02:00

ثبت نام