• توضیحات
  • نظرات

عوامل موثر در انتخاب دیزل ژنراتور

عواملی متعددی در انتخاب دیزل ژنراتور موثر هستند. به طور کل مجموعه ای از عوامل تجاری، فنی و مولفه هایی از جمله خدمات پس از فروش، در دسترس بودن خدمات فنی و لوازم یدکی و قابل تهیه بودن دستگاه دیزل ژنراتور در ظرفیت مورد نظر می تواند از عوامل موثر در انتخاب دانست. با این وجود در این یادداشت به بررسی عوامل فنی موثر در انتخاب یک دیزل ژنراتور مناسب می پردازیم.

به طور خلاصه این موارد عبارتند از:

۱-تعیین ظرفیت دیزل ژنراتور

۲- مصرف اضطراری (Standby)، مصرف دائم (Prime)، مصرف پیوسته (Continues)

۳- میزان ساعت تخمینی برای کارکرد 

۴- ملاحظات فنی استفاده از

۵- ابعاد

۶- وزن

۷- میزان حساسیت محیط به صدای دستگاه

۸- نوع سوخت مصرفی دیزل ژنراتور

۹- برند دیزل ژنراتور

۱۰- خدمات پس از فروش دیزل ژنراتور

۱۱- نوع سیستم تابلو برق و  برد کنترل دیزل ژنراتور

این یادداشت فنی با هدف بررسی نکات مهم موارد ذکر شده ارائه می گردد.

 

انتخاب صحیح ظرفیت

ظرفیت کل دیزل ژنراتور بر اساس تعداد و نوع مصرف کننده های جریان الکتریکی نصب شده بر روی مدار تعیین می شود. ظرفیت کل مصرف هرگز نباید با ظرفیت مجموع توان الکتریکی کلیه مصرف کنندگان موجود در مدار یکسان باشد.

نکته: جهت محاسبه و تعیین ظرفیت دستگاه دیزل ژنراتور باید با توجه به نوع مصرف، ضرایب استاندارد محاسبه گردد.جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله های موجود در سایت مراجعه فرمایید و یا با مهندسین مشاور شرکت بینش ابتکار خاورمیانه در تماس باشید.

این ظرفیت همواره ۶۰ تا ۹۰ درصد توان کل مصرف در نظر گرفته میشود. به طور کل مصرف کننده های موجود در مدار را می توان به دو گروه مصرف کننده قوی و ضعیف تقسیم بندی نمود.

 

نحوه اندازه گیری ظرفیت

در یک ساختمان مجموع چراغ ها و سیستم های روشنایی، همچنین سیستم های هشدار، دزدگیر ساختمان، آیفن و ریموت های درب ورودی، و بسیاری از دستگاه های دیگر در گروه مصرف کننده های ضعیف قرار می گیرند. در نقطه مقابل: موتور آسانسور، موتورهای آب داخل موتورخانه، سیستم شوفاژ، بخاری های برقی، کولرهای گازی و دستگاه های مشابه از جمله مصرف کننده های قوی برق ساختمان محسوب می شوند. نکته قابل ملاحظه این است که عموم دستگاه های پر مصرف در لحظه روشن شدن به ۲ تا ۳ برابر جریان نامی مصرفی نیاز خواهند داشت.

برای مثال موتور عموم آسانسورها در لحظه استارت حدود ۲ تا ۳ برابر توان مصرفی متوسط را دریافت می کنند و سپس در کمتر از ۱۰ ثانیه میزان مصرف به شرایط استاندارد باز می گردد و مصرف برق به سرعت کاهش می یابد. با توجه به نکات ذکر شده، برای تعیین برق اضطراری ساختمان باید توان تحمل ضربات و نوسانات ناشی از روشن و خاموش شدن دستگاه های پر مصرف را اندازه گیری کرد. بر این اساس مهندسین فعال در صنعت برق همواره ظرفیت مصرف دائم را حدود ۷۰ درصد توان نامی مصرف کنندگان در نظر می گیرند تا میزان توان باقی مانده بتواند پاسخگوی نیاز جریان اضافه در زمان استارت دستگاه های پر مصرف باشد.

سیستم های مجهز به استارت نرم (Drive و Inverter) این امکان را فراهم می کنند تا یک مصرف کننده قوی، به آرامی و بدون دریافت جریان اضافه استارت شود. این گونه مصرف کننده ها در گروه کیفی A از سطح مصرف قرار می گیرند زیرا استارت شدن این دستگاه ها مدار برق را با نوسان شدید روبه رو نمی سازد. نکته دیگر در رابطه با تعیین ظرفیت میزان ساعت کارکرد دستگاه می باشد که در قسمت بعد به آن اشاره می شود

 

مصرف اضطراری (Standby)، مصرف دائم (Prime)، مصرف پیوسته (Continues) دیزل ژنراتور

نوع مصرف دیزل ژنراتور بر اساس میزان ساعت کارکرد پیوسته دستگاه به سه دسته مصرف اضطراری (Standby)، مصرف دائم (Prime)، و مصرف پیوسته (Continues) تقسیم بندی می شود. در ادامه به ارائه شرح مختصر این عبارات می پردازیم.

 

مصرف اضطراری

اصطلاح مصرف اضطراری به معنای استفاده از ۹۰% توان نامی دستگاه بوده و برای حداکثر مدت ۲ ساعت می باشد. با توجه به استاندارد مصرف دستگاه دیزل ژنراتور، هرگز نمی توان از ۱۰۰% توان نامی استفاده نمود و حتی استفاده توان ۹۰% برای مدت بیش از ۲ ساعت نیز غیر متعارف محسوب می شود زیرا مصرف سوخت دستگاه در این توان به طور غیر متعارف بالا رفته و عمر کاری موتور و ژنراتور دستگاه به طور قابل ملاحظه کاهش می یابد.

 

مصرف دائم

اصطلاح مصرف دائم به معنای استفاده از ۷۵% توان نامی دستگاه دیزل ژنراتور می باشد که این سطح مصرف برای یک روز کاری معادل با ۸ ساعت کار پیوسته تعریف شده است. دستگاه دیزل ژنراتور در توان مصرف ۷۵% به خروجی ایده آل می رسد و مصرف سوخت و سطح آلاینده های خروجی از اگزوز دستگاه در محدوده استاندارد و متعارف می باشند. لذا این ظرفیت برای مصرف دائم توصیه شده است.

 

مصرف پیوسته

اصطلاح مصرف پیوسته به معنای استفاده از ۶۰% توان نامی دستگاه دیزل ژنراتور می باشد که میزان مصرف پیوسته برای یک روز کاری معادل با ۸ تا ۱۵ ساعت تعریف شده است. این ظرفیت برای کارکرد پیوسته و بلند مدت در شرایط دمایی و آب و هوایی سخت در نظر گرفته شده است. برای مثال در تابستان های گرم مناطق جنوب ایران، به دلیل افزایش حرارت محیطی موتور دستگاه نمی توان آن را به طور پیوسته و بلند مدت با توان ایده آل مورد استفاده قرار داد.

در زمان تعیین ظرفیت دستگاه دیزل ژنراتور باید مجموع توان مصرف محاسبه شود و سپس میزان ساعت روشن بودن دستگاه بر اساس شرایط محل استفاده تخمین زده شود. برای مثال اگر مجموع توان مصرف حدود ۸۰ کیلو ولت آمپر (معادل با ۱۱۵ آمپر) محاسبه شده باشد و لازم باشد تا دستگاه به طور پیوسته در محل پروژه طی یک روز کاری (حدود ۸ ساعت) پیوسته روشن بماند، با توجه به تعاریف ارائه شده در قسمت فوق، عدد ۸۰ کیلو ولت آمپر را باید معادل با ۷۵% توان نامی دستگاه در نظر گرفت بر این اساس با حل یک تناسب عددی ساده، توان دستگاه حدود ۱۰۶ کیلو ولت آمپر (معادل با ۱۵۲ آمپر) محاسبه می گردد.

حال به جدول محصولات دیزل ژنراتور مراجعه می کنیم و بر اساس ظرفیت تعیین شده نزدیک ترین عدد ظرفیت را دستگاه ها به عدد محاسبه شده را مورد بررسی قرار می دهیم. در اینجا با توجه به فرض مساله و توان مصرف محاسبه شده، می توان دیزل ژنراتور Volvo TAD531GE با توان اضطراری حدود ۱۱۰kva را نزدیک ترین انتخاب به شرایط مصرف دانست.(برای مطالعه بیشتر پیشنهاد می شود صفحه دیزل ژنراتور ولوو را بررسی فرمایید) فرمول محاسبه ظرفیت سایر دستگاه ها نیز به همین ترتیب می باشد.

 

میزان ساعت تخمینی برای کارکرد دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتورهای از نظر نوع مصرف به سه دسته دیزل ژنراتور دائم به کار ، اضطراری و مداوم (Prime,Standby,Continous) تقسیم بندی می شوند.در حالت اضطراری دیزل ژنراتور برای مدت کوتاه، حداکثر ۲ ساعت روشن می ماند و میزان خروجی دستگاه عددی نزدیک به ۹۰ درصد توان خروجی دستگاه می باشد.اما در حالت کارکرد دائم میزان کل خروجی دستگاه حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد از ظرفیت توان تولید جریان الکتریکی می باشد

 

ملاحظات فنی و نوع مصرف کننده دیزل ژنراتور

یکی از ملاحظات مهم در مصرف دیزل ژنراتور بررسی نوع مصرف کنندگان موجود در شبکه مصرف و اندازه گیری میزان حساسیت آن ها به نوسان برق می باشد. یک ژنراتور قوی می تواند جریان ثابت را بدون نوسان و به طور پیوسته تحویل دهد. عموم دستگاه های صنعتی و موتورهای الکتریکی پر قدرت از جمله مصرف کنندگان قوی مدار برق محسوب می شوند. این دسته موتورها در زمان راه اندازی میزان قابل ملاحظه ای از جریان تولید شده را مصرف می کنند لذا مدار برق با افت ولتاژ شدید روبه رو می شود.

عموم دیزل ژنراتورها به سیستم AVR یا تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ خروجی مجهز هستند. با این وجود نوسان شدید موجود در مصرف برق سبب می شود تا میزان مصرف را نتواند به خوبی تنظیم کند و مدار برق همواره با نوسان جریان روبه رو باشد. کلیه دستگاه ها و قطعاتی که به بردهای الکترونیکی دقیق مجهز هستند به نوسان برق بسیار حساس می باشند. در یک کارخانه صنعتی دستگاه تراش CNC به برد الکترونیک مجهز است. این دستگاه با دقت بسیار زیاد عمل می کند و نوسان برق می تواند در دقت عملکرد دستگاه تاثیر منفی داشته باشد.

برخی از صنعت گران و مالکان ساختمان های اداری همواره تلاش می کنند تا در زمان روشن بودن دیزل ژنراتور از قطعات دارای برد الکترونیکی حساس استفاده نکند. اما مشکل نوسان برق را می توان با انتخاب دقیق نوع ژنراتور، استفاده از تابلو برق دقیق، و سیستم های یک نواخت کننده جریان الکتریکی به خوبی بر طرف نمود. به طور کل هرچه سیستم دستگاه های برقی قدیمی تر باشد، سطح نوسان در مصرف برق آن دستگاه نیز بیشتر است. سازمان های کنترل کیفی و استاندارد به منظور تعیین کیفیت مصرف و افت نوسان الزامات متعددی را ارائه کرده اند که با توجه به آن می توان نوسان شبکه مصرف را کاهش داد.

یکی از الزامات مورد بحث استفاده از دستگاه هایی می باشند که سطح کیفی مصرف آنها در درجه A قراردارد. این دستگاه ها در زمان روشن شدن دارای استارت آرام هستند و به جریان بیش از اندازه نیاز نخواهند داشت. در این شرایط اگر عموم دستگاه های مصرف کننده برق در سطح کیفی A باشند قطع و وصل شدن آنها شبکه مصرف را با نوسان شدید دچار نمی کند. این امر سبب می شود تا طول عمر ژنراتور دستگاه و همچنین برد AVR دستگاه دیزل ژنراتور به طور قابل ملاحظه افزایش یابد.

گاورنر موتور دستگاه دیزل ژنراتور وظیفه دارد تا کلیه ضربه های ناشی از نوسان مصرف را مرتفع نماید و از خاموش شدن و تغییر دور موتور دیزل در زمان قطع و وصل دستگاه های برقی پر مصرف جلوگیری نماید. سیستم های گاورنر به انواع قابل تنظیم و غیر قابل تنظیم تقسیم بندی می شود. برای مثال در صورتی که دیزل ژنراتور برای مصارف صنعتی در نظر گرفته شده باشد، مسئولین فنی نصب و راه اندازی دستگاه می توانند با انجام برخی تنظیمات فنی، عملکرد گاورنر را در جهت ثابت نگه داشتن دور موتور بهبود بخشند.

 

ابعاد دیزل ژنراتور

ابعاد دیزل ژنراتور بر اساس الزامات محل نصب دستگاه تعیین می شود. حداقل فضای مورد نیاز برای دیزل ژنراتور به گونه ای تعیین می شود که دستگاه از انتهای شاسی در هر چهار سمت با دیوار و یا مانع حداقل یک متر فاصله داشته باشد.

در صورتی که دو یا چند دستگاه در کنار یکدیگر نصب شده باشند فاصله مطلوب دستگاه ها از یکدیگر حدود ۲ متر می باشد.در مقاله طراحی ساختمان دیزل ژنراتور می توانید اطلاعاتی درمورد فوندانسیون کسب کنید.

 

وزن دیزل ژنراتور

در صورتی که بخواهیم دیزل ژنراتور را بر روی پشت بام و یا سطوح دارای مقاومت کم نصب کنیم، وزن دستگاه پس از نصب یکی از مولفه های اصلی انتخاب دستگاه خواهد بود.در تعیین وزن دستگاه باید توجه داشت که عدد وزن بر اساس وزن نهایی دستگاه که مجموع وزن موتور، ژنراتور، شاسی، مخزن سوخت، تابلو برق، و کانوپی تعیین می شود.

 

میزان حساسیت محیط به صدای دستگاه

در صورتی که دیزل ژنراتور در یک محل اداری، مسکونی و یا بیماستانی نصب شده باشد، کلیه اقدامات لازم برای صداگیری دستگاه باید به طور مطلوب در نظر گرفته شود.صدای دیزل ژنراتور را می توان با عایق بندی کامل اتاقک دیزل و یا استفاده از کانوپی کاهش داد. همچنین کیفیت کوپل دستگاه، استفاده از لرزه گیر بین موتور و شاسی و لرزه گیر بین شاسی و سطح می تواند صدا و لرزش دستگاه را کاهش دهد.منبع اگزوز دوجداره نیز به عنوان یک آپشن اضافه با هزینه کم قابل تهیه است که می توان با استفاده از آن میزان صدای تولید شده را به خوبی کاهش داد. کانوپی های دیزل ژنراتور به دو دسته کلی کانوپی معمولی و کانوپی سوپرسایلنت تقسیم بندی می شوند.

تفاوت این دو کانوپی در نوع عایق حرارتی داخل بدنه، نوع منبع اگزوز و طراحی بدنه کانوپی می باشد. کانوپی سوپر سایلنت به منظور کاهش چشم گیر صدای دیزل ژنراتور دارای خم مخصوص پشت کانال هوا می باشد که این خم ها سبب می شوند تا امواج صوتی تولید شده داخل کانوپی به طور مستقیم از بدنه خارج نشوند. همچنین منبع اگزوز دو جداره می تواند صدای تولید شده توسط دیزل ژنراتور را تا میزان قابل ملاحظه کاهش دهد. هم اکنون با توجه به پیشرفت های صنعتی و فنی ایجاد شده در صنعت تولید کانوپی، می توان گفت عموم کانوپی های ساخته شده از نوع سوپر سایلنت هستند و کانوپی های معمولی دیگر مورد استفاده نمی باشند.

 

نوع سوخت مصرفی

مجموع دستگاه های موجود در بازار ایران را می توان به سه نوع دستگاه ژنراتور بنزینی، گازی و دیزل تقسیم بندی نمود. دستگاه های بنزینی عموما در ظرفیت های کمتر از ۴۰kva مصرف می شوند.دستگاه های گازی نیز از قابلیت اتصال به لوله کشی گاز شهری برخوردار هستند و سوخت مصرفی آنها بسیار ارزان است.متقاضیان این نوع دستگاه باید این نکته را مد نظر قرار دهند که دستگاه ژنراتور گازی بسیار گران قیمت است به گونه ای که قیمت آن حداقل ۲ برابر گرانتر از مدل مشابه دیزل خود می باشد.در مقاله مقایسه ژنراتوردیزلی و گازسوز توضیحات کاملی درخصوص این دو ویژگی بیان شده است.

لذا می توان نتیجه گرفت با وجود ارزان تر بودن سوخت گاز شهری همچنان دیزل ژنراتور در اولویت اصلی انتخاب مشتریان قرار داشته باشد. سوخت دیزل به سادگی قابل تهیه است و قیمت آن از بنزین ارزان تر است.دیزل ژنراتور بسیار با دوام و پر قدرت می باشد و تعمیرات و لوازم یدکی آن به سادگی قابل تهیه است.همچنین دیزل ژنراتورها در مقایسه با ژنراتورهای بنزینی و گازی پس از چند سال مصرف همچنان قابل فروش هستند و بازار دست دوم این دستگاه بسیار پر رونق است.

 

برند دیزل ژنراتور

شرکت‌ های زیادی تقریبا در سراسر جهان و ایران اقدام به طراحی و ساخت موتورهای دیزل کرده اند. با این حال معروف ترین دیزل‌ ها که از نظر کیفیت و توان های مصرفی با هم متفاوت هستند و معمولا در این زمینه شناخته شده تر هستند عبارت اند از:

 

  • ولوو پنتا

موتورهای دیزل ولوو یکی از شرکت های شناخته شده که در حال حاضر انواع ژنراتورهای دیزلی و موتورهای دیزلی را با استفاده از جدیدترین دانش روز دنیا و در شرایط بسیار ایده آل طراحی و تولید می کند. کشور سوئد محل تولید این موتورها می باشد. این شرکت بیشتر به ساخت موتورهای دریایی شهرت دارد. همان موتورهایی که در وسایل نقلیه دریایی به کار برده می‌شوند. با این حال موتورهای دیزل آن، در دیزل ژنراتورها هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

  • کامینز

برند کامینز از برندهایی است که اکنون جزو بزرگترین و معروف‌ترین سازنده‌های موتور های دیزلی است.شرکت کامینز امروزه در زمینه‌ی ارائه‌ی خدمات طراحی و تولید موتورهای درون‌سوز و فناوری‌های مرتبط با آن، مانند تولید سامانه‌های سوخت‌رسانی انژکتوری، سامانه‌های کنترل، تجهیزات فیلتراسیون و سیستم‌های تولید برق، فعالیت می‌‌کند.

 

  • لوول
  • بنز
  • پرکینز

برند های معروف در ژنراتور:

 

  • استمفورد
  • مکالته

میتوان هرکدام از این ژنراتور ها را با دیزل های بالا متصل کرد (کوپله کردن) تا یک دیزل ژنراتور را تشکیل داد. برند مناسب جهت انتخاب، برندی می باشد که کیفیت کار بالا در کنار قیمت مناسب را داشته باشد. علاوه براین خدمات پس از فروش گسترده نیز باید دقت نمود که قطعات برند مورد نظر در کشور ایران به راحتی پیدا شوند. با توجه به اینکه کیفیت و قیمت برند ها به سرعت در حال تغییر است نمی توان به طور قطع برند برتر را معرفی نمود.

 

خدمات پس از فروش دیزل ژنراتور

کیفیت و سطح ارائه خدمات پس از فروش یکی از مهترین عوامل موثر در انتخاب دیزل ژنراتور است. دیزل ژنراتورها مانند کلیه دستگاه های صنعتی به سرویس های دوره ای و خدمات فنی مستمر نیاز دارند. از این رو عموم متقاضیان این نوع دستگاه با توجه به ظرفیت مورد نیاز همواره به دنبال این هستند که معتبرترین برند بازار فروش را انتخاب کنند. به طور کل دیزل ژنراتورهای مدل ولوو و کامینز از جمله معتبر ترین برندهای موجود در بازار مصرف هستند که بیشترین سطح و کیفیت خدمات پس از فروش را دارا می باشند.

 

نوع سیستم تابلو برق و برد کنترل دیزل ژنراتور

انتخاب نوع سیستم تابلو برق و همچنین سطح کنترل و حفاظت از دستگاه یکی از اصلی ترین عوامل موثر در انتخاب دیزل ژنراتور می باشد. نوع قابلیت های تابلو برق همواره بر اساس شرایط پروژه و امکانات مورد نیاز تعیین می گردد. کلیات سیستم ATS ـ سنکرون طی یک یادداشت فنی اجمالی قابل بررسی نمی باشد و این مبحث خود به طور مستقل در یک یادداشت جامع ارائه شده است اما صرف اعلام برخی از مولفه های فنی، می توان بردهای کنترل و تابلو برق های ATS را به سه گروه زیر دسته بندی نمود:

 

تابلو برق ATS ساده

این نوع تابلو برق برای اتصال یک دستگاه به مدار برق ساختمان استفاده می شود. این تابلو در زمان قطع شدن برق شهر به طور خودکار دستگاه دیزل ژنراتور را روشن می نماید و سپس در زمان وصل شدن برق شهر دستگاه را خاموش نموده و برق اصلی را به مدار متصل می نماید. در ساخت تابلو ATS ساده از برد کنترل دیپسی ۷۳۲۰ و انواع مشابه استفاده می گردد و این برد کنترل فاقد قابلیت سنکرون می باشد.

 

تابلو برق ATS – سنکرون

در بسیاری از پروژه های صنعتی و تجاری بزرگ، الزاما چند دستگاه دیزل ژنراتور به عنوان تامین کننده برق اضطراری در نظر گرفته می شوند. سنکرون شدن چند دستگاه مزایایی متعددی خواهد داشت. برای مثال هرگاه میزان مصرف برق در شبکه ناچیز باشد، لازم نیست تا کلیه دستگاه ها روشن شوند. بر این اساس سیستم سنکرون با کنترل میزان مصرف می تواند دستگاه های دیزل ژنراتور را به ترتیب وارد مدار نماید و به این ترتیب از استهلاک و مصرف سوخت بیش از اندازه جلوگیری کند. در عموم سیستم های سنکرون از برد کنترل ۸۶۱۰ و یا انواع مشابه استفاده می شود.

 

تابلو برق ATS – سنکرون با برق شهر

این نوع خاص از تابلو برق می تواند چند دستگاه دیزل ژنراتور را با برق شهر سنکرون نماید. این قابلیت سبب می شود تا به طور همزمان برق دیزل ژنراتور و برق شهر در قسمت های مختلف ساختمان در اختیار قرار بگیرد. یکی از علل اصلی سنکرون نمودن دستگاه دیزل با برق شهر جبران افت توان برق شهر می باشد. علت دیگر این است که در ساعات اوج مصرف هزینه استفاده از برق شهر به طور تساعدی بالا می رود و هزینه برق تولیدی توسط دستگاه دیزل ژنراتور به مراتب ارزان تر می باشد. لذا می توان با استفاده از قابلیت های کنترل این نوع تابلو برق بخشی از برق مصرفی ساعات اوج مصرف را از دیزل ژنراتور تامین نمود. تابلو برق های ATS – سنکرون عموما به برد کنترل دیپسی مدل ۸۶۶۰ و یا انواع مشابه مجهز هستند.

 

 

لطفا دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرسش و پاسخ


اگر سوالی دارید بپرسید

login-user

نام خود را وارد کنید

شماره موبایل خود را وارد کنید

02:00

login-user

شماره موبایل خود را وارد کنید

02:00

ثبت نام